Ce se întâmplă în următoarele 30 de zile: „Este vorba de Ordonanța de urgență”

LUDOVIC ORBAN

Premierul Ludovic Orban a anunțat ce se întâmplă cu Planul de investiţii şi relansare economică, dar și cu o ordonanță de urgență care privește programul de muncă.

Astfel, Orban a anunțat vă Guvenul îşi propune ca în termen de 30 de zile să adopte actele normative necesare implementării măsurilor prevăzute în Planul de investiţii şi relansare economică.

„Ne propunem ca obiectiv ca în termen de 30 de zile să adoptăm toate actele normative necesare pentru implementarea măsurilor din Planul de investiţii şi relansare economică", a declarat Ludovic Orban, joi, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, organizată în sistem de videoconferinţă.

Orban a adăugat că, punctual, doreşte un dialog pe două proiecte de ordonanţă de urgenţă.

„Este vorba de ordonanţa de urgenţă care permite un cadru legislativ pentru a putea introduce programul flexibil de muncă, astfel încât să putem accesa resursele financiare care ne sunt puse la dispoziţie la nivel european prin intermediul programului SURE. De asemenea, este un proiect de act normativ privind introducerea unor măsuri active pentru susţinerea angajării zilierilor şi sezonierilor, ca să spunem generic, adică cei care lucrează cu contract de muncă pe perioadă determinată", a spus Orban.

Ce prevede Planul de investiţii şi relansare economică

Obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media Uniunii Europene, în următorii 5 ani.

Guvernul se așteaptă ca anul acesta Produsul Intern Brut al României să se reducă cu 1,9%, însă precizează că o revenire a pandemiei va afecta perspectivele de creștere și va cauza daune semnificative companiilor și locurilor de muncă.

Documentul prevede mai multe măsuri pentru sprijinul IMM-urilor, granturi și fonduri nerambursabile, scheme de garantare, înființarea unei Bănci Naționale de Dezvoltare ca instituție de credit pentru proiecte de investiții și înființarea Fondului Român de Dezvoltare.

Sunt prevăzute și măsuri de protecție socială, printre care vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă, vouchere pentru copiii care provin din familii cu venituri mici și pachete pentru persoanele vulnerabile.

La capitolul investiții, Guvernul promite realizarea până în 2027 a trei spitale regionale la Cluj, Iași și Craiova, conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României  prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres până în 2030, construcția metroului din Cluj și finalizarea liniei de metrou care face legătura cu Aeroportul Otopeni. De asemenea, Guvernul mai promite reabilitarea și modernizarea a 20.000 km de drumuri locale și 7.000 km de drumuri județene, extinderea rețelelor de apă și canalizare și realizarea Canalului Siret-Bărăgan.