Evenimentul Zilei > Social > Ce se întâmplă în corpul celor care renunță la alcool timp de patru săptămâni. Transformările sunt fabuloase
Ce se întâmplă în corpul celor care renunță la alcool timp de patru săptămâni. Transformările sunt fabuloase

Ce se întâmplă în corpul celor care renunță la alcool timp de patru săptămâni. Transformările sunt fabuloase

Pe lângă faptul că veți economisi banii, renunțarea la băuturile săptămânale are efecte pozitive asupra sănătății. Renunțarea la alcool îmbunătățește aspectul pielii, funcția ficatului, tensiunea arterială, tiparele de somn și chiar ajută la pierderea în greutate.

Concret, ce se întâmplă exact în organismul, în decursul unei luni, dacă renunță la băutură.

Prima săptămână. Somn îmbunătățit

Vă veți trezi mult mai puțin obosit și mai energic după o săptămână fără alcool. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul vă întrerupe tiparul normal de somn și vă face să pierdeți importantul somn cu mișcări oculare rapide (REM).

Potrivit experților de la The Priory Group, în timp ce ar trebui să ai între șase și șapte cicluri de somn REM pe noapte, de obicei ai doar unul sau două atunci când ai băut. Prin renunțarea la alcool veți evita acest lucru și veți avea cinci sau șase cicluri REM suplimentare pe noapte.

Un somn mai bun vine, de asemenea, cu multe beneficii, inclusiv faptul de a fi mai productiv și mai eficient la învățare și la rezolvarea problemelor.

Mai bine hidratat

Toată lumea cunoaște acel sentiment oribil de a fi complet deshidratat și cu dureri de cap după o noapte grea la băutură. Vă simțiți așa pentru că, atunci când beți alcool, pierdeți aproximativ de patru ori mai mult lichid decât cel pe care l-ați băut de fapt.

Iar durerile de cap provin din faptul că organele tale iau apă de la creier din cauza propriei pierderi de apă. Renunțarea la alcool va reduce complet acest lucru – ceea ce, la rândul său, este extrem de benefic pentru creier.

Starea de spirit și concentrarea vor fi mai stabile, iar frecvența durerilor de cap va scădea.

A doua săptămână. Gata cu refluxul acid

După două săptămâni fără alcool, veți observa o reducere a simptomelor, cum ar fi refluxul în care acidul gastric vă arde gâtul.

Pierdere în greutate

Alcoolul are un mod șiret de a crește aportul zilnic de calorii fără să vă dați seama. O halbă de bere conține în medie 208 calorii, în timp ce un pahar de vin poate conține 83 de calorii.

În plus, mulți oameni se trezesc că, după o noapte de băutură, se îndreaptă spre o pizza sau un kebab – ceea ce va face ca aportul caloric să crească și mai mult. Prin urmare, renunțarea la alcool va însemna că veți consuma mai puține alimente și băuturi nesănătoase, ceea ce, la rândul său, înseamnă pierdere în greutate.

Au existat zeci de persoane care au văzut cum trecerea la abstinență le-a transformat complet siluetele – inclusiv cele două persoane de mai sus.

Săptămâna a treia. Tensiunea arterială scade

Renunțarea la băutură va face ca tensiunea arterială să se reducă încet până la un ritm normal.

Reducerea tensiunii arteriale poate fi crucială, deoarece poate ajuta la diminuarea riscului de apariție a problemelor de sănătate în viitor, inclusiv a diabetului de tip 2. În cazuri grave, consumul de alcool poate declanșa cardiomiopatia alcoolică (ACM), care face ca inima să se umfle și să își piardă capacitatea de a pompa sânge în tot corpul.

Dacă renunțați la alcool, nu numai că veți reduce șansele ca acest lucru să vi se întâmple, dar veți avea și o inimă mai sănătoasă.

Săptămâna a patra. O piele mai frumoasă

Renunțarea la alcool va avea un mare impact asupra pielii  datorită faptului că vei avea un nivel mai bun de hidratare. Atunci când cedați impulsului de a „rupe sigiliul” în bar, acest lucru vă pune de fapt pielea la încercare.

Prezentatoarea TV Susanna Reid a renunțat la alcool când și-a dat seama ce impact avea alcoolul asupra pielii sale, potrivit dailymail.co.uk:

„Am renunțat pentru că așa mi-a spus un medic. Eram îngrijorată pentru că pielea mea era înroșită, aveam tot timpul crize și coșuri, care lăsau cicatrici roșii. Încercasem tot felul de creme și spălături, dar știam în adâncul sufletului meu că ceea ce se întâmpla cu pielea mea era probabil o manifestare a ceea ce puneam în corpul meu.”

Îmbunătățirea funcției hepatice

Funcția ficatului va crește dramatic atunci când eliminați alcoolul timp de o lună.

Având în vedere că ficatul joacă un rol vital în peste 500 de procese, acest lucru va oferi organismului  o șansă mai bună de a transforma nutrienții din alimente, de a stoca minerale și vitamine și de a elimina contaminanții.

Un purtător de cuvânt al Drinkaware a explicat pentru The Sun Online: „Pierderea în greutate și o piele mai strălucitoare sunt doar câteva dintre beneficiile pe termen scurt ale reducerii consumului de alcool. De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătățește calitatea somnului, ceea ce înseamnă că oamenii sunt mai puțin obosiți și mai puțin iritați și mai capabili să se concentreze.

Iar pentru cei care beau pentru a scăpa de stres, reducerea alcoolului poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra sănătății mentale și a bunăstării.

Cu toate acestea, oamenii nu ar trebui să creadă că reducerea sau o pauză de la alcool pentru o perioadă scurtă de timp înseamnă că este în regulă să bea în exces în restul anului.”

Dacă nu puteți scăpa complet de băutură, Drinkaware recomandă bărbaților și femeilor să consume doar 14 unități de alcool pe săptămână – adică șase halbe de bere sau șase pahare de vin.

De asemenea, asociația spune că băutorii nu ar trebui să „economisească” unitățile și să le bea dintr-o dată, ci este mai bine să le împartă pe parcursul săptămânii.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: