Ce se întâmplă cu TVA-ul în 2022. Eliminarea excepțiilor la plata impozitului pe venit: Angajații din IT, vizați de Guvern. „Unii plătesc, alții nu”

Ce se întâmplă cu TVA-ul în 2022. Eliminarea excepțiilor la plata impozitului pe venit: Angajații din IT, vizați de Guvern. „Unii plătesc, alții nu” Cota unică.Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Finanțelor a anunțat marți, 28 septembrie, că Guvernul nu va mări TVA-ul în anul 2022, însă ia în calcul eliminarea excepțiilor de la plata impozitului și a contribuțiilor pe venit. Printre domeniile vizate de această măsură se numără și IT-ul, cercetarea și construcțiile.

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a vorbit marți într-un interviu oferit Antena 3 despre măsurile pe care vrea să le ia Guvernul cu privire la TVA în anul 2022. Oficialul a subliniat că nu se ia în calcul creșterea TVA-ului, însă guvernanții poartă discuții legate de excepțiile la plata impozitelor pe venit și plata contribuabililor.

Ce se întâmplă cu TVA-ul în 2022. Dan Vîlceanu, despre excepţiile la plata impozitului pe venit şi plata contribuţiilor

„Exclus să creştem TVA. Dar există o discuţie legată de excepţii la plata impozitului pe venit şi plata contribuţiilor”, a declarat ministrul Dan Vîlceanu. Întrebat dacă e vorba despre angajații din IT, cercetare și construcții, ministru a spus că „sunt mai multe categorii”.

„Toate excepţiile de la plata impozitului pe venit şi la plata contribuţiilor pe venit, plus excepţiile la plata impozitelor şi taxelor locale, sunt undeva la 3% din PIB. E o sumă foarte mare. Este o chestiune de echitate, corectitudine. Unii plătesc, alţii nu (…) Este o variantă, mă refer la toate excepţiile”, a spus reprezentantul Ministerului Finanțelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dan Vîlceanu a mai precizat că România a primit și critici din partea Comisiei Europene și altor organisme internaționale în acest sens, însă a menționat că o decizie finală se va lua după dezbterile cu reprezentanții domeniilor amintite.

Proprietarii au de plătit mai mult: Guvernul va modifica felul în care sunt evaluate imobilele

„Toate lucrurile trebuie discutate înainte. Nu suntem adepţii unei politici impuse, discutăm cu industria şi apoi vedem”, a spus Vîlceanu.

Potrivit declarațiilor acestuia, Guvernul va modifica modul în care sunt evaluate imobilele pentru care se plătesc taxe locale astfel încât valoarea de impozitare să nu fie prea mică față de valoarea de piață.

„Vom umbla la modul cum e calculată valoarea clădirilor impozitate”, a mai spus oficialul, menționând că unii proprietari vor avea de scos mai mulți bani din buzunar în urma acestei modificări.