Ce se întâmplă cu transplantul pulmonar în România? Ministrul Sănătății are datoria să răspundă! Domnule Vlad Voiculescu, câți oameni trebuie să mai moară pentru ca centrul de transplant de la Spitalul Sfânta Maria să intre în legalitate?

Ce se întâmplă cu transplantul pulmonar în România? Ministrul Sănătății are datoria să răspundă! Domnule Vlad Voiculescu, câți oameni trebuie să mai moară pentru ca centrul de transplant de la Spitalul Sfânta Maria să intre în legalitate?

Singurul centru de transplant de plămâni din România a fost acreditat încă din data de 10 martie 2016. Cu toate acestea, până acum, niciun pacient n-a fost transplantat aici. Între timp, un om a murit, iar alți cinci sunt în stare foarte gravă

În rândurile de mai jos, vom încerca să facem o radiografie cât mai completă a unei situații pe cât de grave, pe atât de aiuritoare: în centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria din București, Ministerul Sănătății și Primăria Generală a Capitalei au investit o sumă colosală, 10.000.000 de euro! Demersul, lăudabil de altfel, a fost însă blocat. Si asta în ciuda faptului că există deja o echipă de medici capabilă să realizeze și mâine primul transplant pulmonar din România. Care sunt motivele? Vom încerca să le desprindem după ce, mai întâi, vom asculta mărturia cutremurătoare a unui pacient care așteaptă cu sufletul la gură o șansă la viață, mai exact un drept pentru care a plătit statului, din calitatea de asigurat, cu vârf și îndesat.

„I-am zăpăcit pe doctori cu întrebările și fricile noastre”

„Când am auzit că România va avea un centru de transplant pulmonar, eram într-o stare mai bună. M-a luat valul, convins fiind că nu voi mai fi nevoit să tremur, la mila străinilor, pe nu știu ce listă de așteptare a clinicilor din Viena. M-am înscris pe lista de la Sfânta Maria, lunile au zburat, starea mea de sănătate s-a înrăutățit, dar eram optimist, pentru că știam că centrul românesc a fost acreditat încă din primăvară. Se schimbase și guvernul, veniseră oameni tineri la butoane... Ce se putea întâmpla pentru ca eu și alții ca mine să nu beneficiem de transplantul salvator aici, la noi acasă, pe bani mai puțini?”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nedumeririle pacientului, a cărui identitate o vom proteja, s-au transformat, ușorușor, în temeri și neliniști întemeiate. „Suntem vreo 4-5 oameni în situații grave, pentru care transplantul a devenit o problemă de viață și de moarte. Ne târâm, ca niște umbre, pe holurile de la Sfânta Maria. I-am zăpăcit pe doctori cu întrebările și fricile noastre. Mai ales că la începutul lunii octombrie unul dintre bolnavi, unul dintre oamenii alături de care am suferit, a decedat. Oare pe noi ce ne așteaptă? De ce nu putem fi operați la Sfânta Maria, mai ales că pe listele clinicii AKH din Viena sunt și mai mulți români și doar unul a fost transplantat? De ce?”.

Ministerul Sănătății dă leapșa Agenției Naționale de Transplant

Pentru a răspunde acestui apel disperat, înmulțit în ultimele zile de alte asemenea strigăte după ajutor, am formulat, în scris, câteva întrebări punctuale, menite să lămurească, prin răspunsurile aferente, situația. Primul organism căruia neam adresat, în urmă cu șapte zile, a fost, firesc, Ministerul Sănătății, condus de tânărul Vlad Voiculescu. Răspunsul, ghidonat de subordonații domniei sale, a venit rapid, a doua zi. Doar că promptitudinea angajaților de la Ministerul Sănătății are o explicație: n-au răspuns nici măcar la o întrebare, pasând responsabilitatea către Agenția Națională de Transplant (ANT). Cum angajații ANT, organism păstorit de Radu Deac - profesor universitar doctor -, n-aveau cui să mai paseze responsabilitatea, au ales să tacă, ignorându-și obligațiile.

În ideea că demascarea acestei situații tragice ce vizează transplantul pulmonar în România va determina sau cel puțin va grăbi formularea unor răspunsuri adecvate din partea autorităților, am publicat această anchetă, care va continua zilele următoare cu dezvăluiri stupefiante.

Ministerul trebuie să dea banii, ANAT-ul - plămânii

Pentru o mai bună înțelegere a situației, vom explica modul general în care, cel puțin teoretic, ar trebui să se realizeze un transplant pulmonar în România. Pacientul asigurat, care și-a plătit toate taxele la stat, se înscrie pe o listă de așteptare. Când îi vine rândul, iar Ministerul Sănătății pune la dispoziție suma necesară intervenției, Agenția Națională de Transplant trebuie să asigure plămânii sănătoși. Abia apoi are loc transplantarea. În prezent, singurul impediment care stă în calea realizării sau cel puțin a unei încercări de realizare a primului transplant de la noi din țară îl reprezintă blocarea banilor la Ministerul Sănătății. Practic, din motive/interese necunoscute, Ministerul Sănătății refuză să se folosească de un centru de transplant pe care tot el l-a finanțat cu bani grei!

Am donat 14 plămâni, dar doar un singur român a fost transplantat la Viena

În baza unei colaborări cu un organism privat - Eurotransplant - din care România nu face parte, ci doar îi oferă organe în schimbul unor transplantări, un singur român a primit plămâni noi în acest an. Și asta în condițiile în care, de la începutul lui 2016, România a donat către Eurotransplant 14 plămâni, iar pe lista de așteptare a clinicii AKH din Viena mai sunt încă cinci români care au nevoie de organe noi pentru a supraviețui. Ce s-a întâmplat cu ceilalți 13 plămâni donați de noi? De ce nu au fost ei direcționați către pacienții români de la Viena sau către cei înscriși pe lista de așteptare de la Spitalul Sfânta Maria?

Plămânii puși în țară ar costa cu 20.000 de euro mai puțin!

De remarcat că prețul plătit de Ministerul Sănătății pentru un transplant pulmonar la Clinica AKH din Viena se ridică la 120.000 de euro, excluzând costurile de cazare ale însoțitorului. Comparativ - la centrul de transplant de la Spitalul Sfânta Maria costurile unui transplant s-ar ridica la 90.000 de euro, plus 10.000 de euro - plata medicilor.

A expirat acordul cu Eurotransplant?

Se pare că situația pacienților care au nevoie de plămâni noi este mult mai gravă. Potrivit unor surse neoficiale din cadrul Agenției Naționale de Transplant, acordul României cu Eurotransplant ar fi expirat la data de 27 septembrie 2016, făcând imposibilă realizarea vreunei operațiuni de salvare până la semnarea unui nou acord. N-ar fi prima oară când s-ar întâmpla acest lucru. Anul trecut s-a petrecut la fel, clinica din Viena refuzând să mai transplanteze pacienți români până când autoritățile noastre n-au semnat o nouă înțelegere cu Eurotransplant.

Unde a ajuns plămânul tânăr de la Spitalul de Urgență Floreasca?

În urmă cu mai puțin de o lună, la Spitalul de Urgență Floreasca din București a fost recoltat un plămân sănătos, tânăr. „Ce facem cu el, că acordul cu Eurotransplant este în aer, iar Sfânta Maria n-are cadru legal pentru a primi și folosi acest plămân?”, s-au întrebat, contrariați, doctorii. Potrivit unor surse medicale, situația „a fost rezolvată” la nivel înalt, plămânul recoltat la Floreasca fiind direcționat către Eurotransplant, către piața occidentală.

11 întrebări, un „non-răspuns” și o greșeală gramaticală

Evenimentul zilei a încercat, în urmă cu o săptămână, să afl e mai multe aspecte legate de transplantul pulmonar în România. Întrebările adresate Ministerului Sănătății au rămas, însă, fără un răspuns concret, reprezentanții autorităților pasând responsabilitatea către Agenția Națională de Transplant, care, la rândul ei, nu ne-a oferit nici o lămurire. Vă prezentăm mai jos atât întrebările formulate de Evenimentul Zilei, cât și răspunsul laconic al Ministerului Sănătății

„În atenția domnului Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

Stimate domn, în urma numeroaselor solicitări ale pacienților români, totodată cititori ai publicațiilor Evenimentul zilei și Doctorul zilei, - unele conturate sub forma unor apeluri disperate - vă supunem atenției câteva nedumeriri legate de transplantul pulmonar în România.

1. Ce se întîmplă în prezent cu transplantul pulmonar în România?

2. La Spitalul Sfânta Maria din București este acreditat de luni bune singurul centru de transplant de plămâni din țara noastră. De ce nu s-a realizat niciun transplant de plămâni până în prezent? Care sunt cauzele acestei situații? De ce este blocat transplantul pulmonar la Sfânta Maria?

3. Au fost investite în jur de zece milioane de euro în acest centru de transplant de la Spitalul Sfânta Maria – în condițiile în care nici măcar o singură operație n-a fost încercată, iar un pacient a decedat deja. Care este viitorul acestui centru costisitor și, deocamdată, total inutil?

4. Unde sunt transplantați în prezent pacienții români care au nevoie de plămâni pentru a putea supraviețui?

5. Este corect că am donat (în ultima perioadă) către Eurotransplant (organism privat) 14 plămâni, dar doar unul a ajuns la un român, operat la Viena, la Clinica AKH? Ce se întâmplă cu ceilalți plămâni donați?

6. Este adevărat că în prezent contractul semnat de autoritățile române cu Eurotransplant a expirat în data de 27 septembrie 2016? Dacă da, se va reînnoi acest contract? Când și în ce condiții?

7. Costurile pentru transplantarea unui pacient român asigurat se ridică la 120.000 de euro la clinicile din străinătate (AKH, Viena, de exemplu). La Spitalul Sfânta Maria din București ar costa 100.000 de euro. De ce nu sunt transplantați românii în propria țară, cu costuri mai mici?

8. Ați evaluat echipa de medici de la Spitalul Sfânta Maria? Sunt ei în măsură să efectueze transplanturi de plămâni sau lipsa de experiență în acest domeniu este motivul pentru care Ministerul Sănătății a decis ca pacienții care au nevoie de plămâni noi să fie operați în străinătate?

9. Ce se întâmplă cu oamenii care au nevoie urgentă de acești plămâni și care, fizic, aflați pe lista de așteptare din străinătate, nu mai au șanse de supraviețuire? Vă asumați responsabilitatea pentru aceste tragedii?

10. Este adevărat că, recent, un plămân tânăr, recoltat la Spitalul de Urgență Floreasca, a fost pus la dispoziția Eurotransplant? Este adevărat că acest plămân nu a ajuns la Viena, la AKH, unde pe lista de așteptare figurează deja șase pacienți români?

11. Există, la nivel decizional, suspiciuni privind traficul ilegal cu organe umane? Există, în prezent, cercetări, anchete, acțiuni legate de această practică reprobabilă?

În speranța că ne veți răspunde solicitărilor într-un timp rezonabil, vă mulțumim.

Cu respect,

Florian Saiu, editor coordonator Secția Social, Cultură și Învățământ - Evenimentul zilei”

Acesta este răspunsul reprezentanților Ministerului Sănătății, care scapă de cartoful fierbinte aruncându-l în brațele reprezentanților ANT. De remarcat virgula după „că”, la fel de inutilă ca și lămuririle oferite:

„Având în vedere solicitarea dumneavostră, vă comunicăm că, aceasta a fost direcționată către Agenția Națională de Transplant, instituție abilitată în formularea unui răspuns competent.

Răspunsul va fi comunicat de către reprezentanţii acestei instituţii.

Cu stimă,

Direcția relații cu presa, afaceri europene si relatii internationale, Ministerul Sănătății”

Discuție de patru ore cu Vlad Voiculescu

Întrebat dacă a solicitat vreodată un răspuns oficial din partea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu , un răspuns care să explice, să motiveze blocarea centrului de transplant din România, dr. Narcis Copcă , managerul Spitalului Sfânta Maria, ne-a răspuns: „Nu l-am întâlnit pe domnul Ministru decât o dată, privind o discuție de 4 ore, referitoare la finanțarea asiguraților români care au nevoie de transplant pulmonar. Ulterior discuției, finanțarea procedurii nu s-a realizat”.

FOTO; Vlad Voiculescu

FOTO: Narcis Copcă