Ce se întâmplă cu repartitoarele de căldură. Informații de ultimă oră pentru toți românii care stau la bloc

Ce se întâmplă cu repartitoarele de căldură. Informații de ultimă oră pentru toți românii care stau la bloc Repartitoare căldură. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Toți proprietari de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare sunt obligați să le monteze până la finalul anului 31 decembrie 2021. Acest termen ar putea fi schimbat.

Un grup de parlamentari USR au depus în Senat un proiect de lege care propune amânarea cu un an a termenului limită pentru montarea repartitoarelor sau contorilor de căldură. Aceste echipamente sunt necesare în vederea măsurării consumului de energie termică dintr-un apartament. Conform legii, toți proprietari de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare sunt obligați să le monteze până la finalul anului 31 decembrie 2021.

Prin proiectul depus de parlamentarii USR se propune modificarea legii nr. 21/2014 privind eficienţa energetică. Astfel, proiectul de lege vine în sprijinul celor care nu au apucat să-și monteze aceste repartitoare și ar putea să le plătească la un preț mai mare. Aceasta din cauză că numărul celor care apelează la serviciile firmelor specializate este în creștere, ceea ce a dus și la o majorare a tarifelor practicate.

Or, amânarea ar veni în actualul context de pe piața de energie, când asistăm la scumpiri foarte mari, se arată într-un comunicat USR. Dacă va fi adoptată, legea va permite consumatorilor să intre în legalitate şi să obţină cele mai bune oferte din punctul de vedere al raportului calitate/preţ

Ne puteți urmări și pe Google News

„Reglementarea, în această formă, şi timpul scurt vor provoca o scumpire a repartitoarelor din cauza cererii sporite brusc. Scumpirea se va resimţi chiar şi în oraşele mai mici, din cauză că importatorii vor creşte preţul indiferent de localitatea către care livrează. Oricărui consumator vulnerabil îi va fi greu să se conformeze până la termenul prevăzut de lege, mai ales că urmează primele facturi cu preţuri mărite la încălzire, apă caldă, energie electrică. Situaţia este una deosebit de urgentă”, a declarat Silvia Dinică, unul dintre inițiatorii proiectului, citată în comunicat.

Sursa foto: EVZ

Termenul ar fi amânat cu un an

Un alt inițiator, deputatul USR Cristina Prună, a menţionat că actul normativ trebuie adoptat cât mai repede. Dat fiind că termenul limită se apropie, iar oamenii nu mai au timpul necesar și de aceea este nevoie de o amânare.

„În această perioadă imprevizibilă trebuie să luăm toate măsurile posibile pentru a reduce facturile românilor, nu să le adăugăm costuri de sute de lei în plus la plată în următoarea lună. Din acest motiv este nevoie ca proiectul USR de amânare cu un an a termenului, respectiv până la data de 31 decembrie 2022, să fie adoptat cât mai repede, pentru a nu pune presiune suplimentară pe românii conectaţi la sistemele centralizate în care şi aşa nu s-a investit de zeci de ani”, a afirmat Prună.

La rândul său, Cristian Bordei, co-iniţiator al proiectului, a atras atenţia că sistemele de contorizare individuală ar face total ineficientă economic activitatea furnizorului de agent termic în sistem centralizat.