Evenimentul Zilei > International > Ce se întâmplă cu Planeta? Alt vulcan a erupt şi face prăpăd. Sunt aruncate în aer roci uriașe. Imaginile sunt apocaliptice. VIDEO
Ce se întâmplă cu Planeta? Alt vulcan a erupt şi face prăpăd. Sunt aruncate în aer roci uriașe. Imaginile sunt apocaliptice. VIDEO

Ce se întâmplă cu Planeta? Alt vulcan a erupt şi face prăpăd. Sunt aruncate în aer roci uriașe. Imaginile sunt apocaliptice. VIDEO

Muntele Aso. Un vulcan de pe principala insulă sudică japoneză Kyushu a erupt, anunță Agenția Meteorologică din Japonia, aruncând cenușă vulcanică la 3.500 de metri spre cer.

Vulcanul Aso din Japonia a erupt în această dimineaţă, iar nori denși de cenușă s-au ridicat până la o altitudine de 3.500 de metri.

Vulcanul de pe muntele Aso este situat în sud-vestul Japoniei, şi face prăpăd, anunţă presa locală. Erupţia a generat nori denşi de cenuşă care s-au ridicat până la o altitudine de 3.500 de metri, potrivit postului japonez de televiziune NHK.

Agenția meteorologică a ridicat nivelul de alertă pentru vulcan la nivelul 3 pe o scară de 5

Căderile de cenușă de pe unul dintre vârfurile muntelui de 1592 de metri din zona Kumamoto vor fi afecta orașele din apropiere până după-amiaza târziu, potrivit agenției.

Agenţia meteorologică niponă a avertizat rezidenţii din apropierea vulcanului, aflat pe Kyushu, cea mai sud-vestică dintre insulele principale ale arhipelagului nipon, să nu se apropie sub nicio formă de vulcanul cu o altitudine de 1.592 de metri.

Persoanele care se află în apropierea muntelui Aso trebuie să fie atente la rocile de mari dimensiuni şi la scurgerile de materiale piroclastice, a declarat Tomoaki Ozaki, un responsabil din cadrul Agenţiei meteorologice nipone, cu prilejul unei conferinţe de presă televizate.

Avertismentul autorităților: Vulcanul aruncă gaze fierbinţi şi bolovani uriaşi

Nu au fost raportate persoane rănite până la această oră. Pe teritoriul Japoniei se află peste 100 de vulcani activi, 50 dintre aceştia fiind monitorizaţi în permanenţă. Cea mai recentă erupţie pe muntele Aso a avut loc în 2016, după ce vulcanul redevenise activ în anul anterior, la capătul unei perioade de inactivitate de 19 ani.

Oamenii au fost avertizați să nu se apropie de vulcan, deoarece acesta arunca gaze fierbinți și cenușă de până la 3.500 de metri și  pietre uriaşe  căzând pe versanții.

Autoritățile verifică dacă drumeții au fost prinși sau răniți, au declarat oficialii presei locale, în timp ce filmările TV arătau zeci de vehicule și autocare ale turiştilor parcate la un muzeu din apropiere, care are o vedere clară a vulcanului, scrie thejournal.ie.