Evenimentul Zilei > Politica > Ce se întâmplă cu cea mai așteptată autostradă din România
Ce se întâmplă cu cea mai așteptată autostradă din România

Ce se întâmplă cu cea mai așteptată autostradă din România

Lucrările la unul dintre tronsoanele autostrăzii Transilvania, care leagă localitățile Iernut și Chețani va fi gata în cel mult două luni, până la 1 iulie. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, la Târgu Mureș. Potrivit spuselor acestuia, în perioada următoare vor fi elaborate documentațiile tehnice și vor fi lansate mai multe lucrări de infrastructură.

Șeful Guvernului a declarat că tronsonul Iernut – Cheţani al autostrăzii Transilvania va fi terminat până cel târziu la data de 1 iulie. El a mai spus că în acest moment a fost desemnat constructorul care va executa tronsonul Tțrgu Mureș – Ungheni, urmând să fie semnat contractul și să înceapă lucrările.

„În ceea ce priveşte Cheţani – Câmpia Turzii (…) acolo lucrurile se mişcă mult mai încet şi urmează să facem o analiză, stadiul fizic este de doar 35% şi în termen de o lună compania şi Ministerul Transporturilor trebuie să ia o decizie. Avem capacitatea de a finaliza contractul cu acest consorţiu sau reluăm procedurile de licitaţie”, a declarat Orban.

Premierul a precizat că în acest moment se lucrează la revizuirea studiului de fezabilitate pentru porțiunea din autostrada Unirii care unește Târgu Mureş de Târgu Neamţ, aceasta fiind cea mai dificilă parte a lucării deoarece traversează munții.

„Obiectivul este ca Guvernul să aprobe indicatorii tehnico-economici până la sfârşitul acestui an şi în anul viitor să se semneze contractul cât mai repede, imediat după 1 ianuarie să începem licitaţia pentru desemnarea companiei care să realizeze acest tronson din autostrada Unirii. Pentru celelalte două tronsoane se licitează, de asemenea, studiul de fezabilitate. Specificitatea pentru celelalte două tronsoane Târgu Neamţ – Iaşi şi Iaşi – Ungheni este că licitaţia se va face pentru studiul de fezabilitate şi proiect tehnic astfel încât următoarea licitaţie să fie direct pentru execuţie”, a anunțat premierul.

Pe de altă parte, prim-ministrul a spus că urmează să fie contractat un credit de la BERD pentru proiecte de infrastructură rutieră, urmând ca imediat după aceea să fie asigurată finanțarea pentru lucrarea la șoseaua de centură a Sighişoarei. Premierul a amintit că în privinţa centurii Târgu Mureş a fost reziliat contractul şi că în prezent se lucrează la documentaţia de licitaţie pentru finalizarea lucrărilor.