Editura Evenimentul si Capital

Bei vin ieftin? Habar nu ai CE PERICOL SE ASCUNDE în sticlă. Substanţe cu risc, care pun în pericol sănătatea consumatorilor

08vinRZV
Autor: | | 22 Comentarii | 4004 Vizualizari

Cei care se așteaptă să dea mai puțin de 15- 20 de lei pe o sticlă s-ar putea să se delecteze cu un amestec de apă, alcool, zahăr și arome ieftine, care este și dăunător pentru sănătate

În ultimul timp, rafturile magazinelor s-au umplut cu vinuri ieftine. Numai că, avertizează specialiştii, calitatea acestora este îndoielnică. Vinurile care se vând în vrac la preţuri cuprinse între 3 şi cel mult 6 lei/ litru pot conţine chimicale dăunătoare sănătăţii, avertizează directorul Patronatului Naţional al Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. „Asistăm la o invazie de vinuri ieftine, care ar putea să nu respecte legea în ceea ce priveşte calitatea”, ne-a spus acesta. Ce preţ are un vin bun Experţii consultaţi de EVZ arată că un vin bun îmbuteliat nu poate să coste mai puţin de 5-10 euro pe sticlă. Somelierul Sergiu Nedelea spune că preţul unui vin cu adevărat bun variază în jurul a 10 euro, echivalent în lei (40-45 de lei), iar Ioan Ştefan, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vin (APEV), consideră că nu putem vorbi de vinuri îmbuteliate de calitate, cu un preţ sub 15 lei pentru o sticlă de 750 ml. Nici vinul cumpărat de la ţărani nu mai e ce-a fost odată, spun specialişii. Ca să îl ajute să fiarbă mai repede, îi adaugă zahăr. Pentru a se limpezi şi a nu-şi pierde culoarea, mirosul şi gustul, şi ţăranii adaugă vinului sulfiţi. Problema nu o reprezintă adaosul, ci faptul că nu se respectă indicaţiile şi dozajul. Însă nu numai din calitatea slabă a vinurilor rezultă preţul scăzut. Astfel, Ovidiu Gheorghe spune că există producători sau retaileri care vând ieftin pentru a acapara cotă de piaţă. „Sunt supermarketuri care fac promoţii. Vinul îmbuteliat ajunge la sub 3 lei/litru, sub costul de producţie. Nu se respectă codul fiscal”, ne-a explicat şeful PNVV. Vin prost made in EU Nici vinurile din import nu au întotdeauna o calitate bună. În supermarketuri, mai ales în cazul retailerilor care se laudă cu preţuri foarte mici, găsim vinuri vândute sub reclame frumoase, de import. Ovidiu Gheorghe atrage atenţia că în Italia şi Spania sunt podgorii care şi-au axat producţia pe cantitate, nu pe calitate. În aceste condiţii, un litru de vin ajunge în România la 28-60 de eurocenţi, adică 1-3 lei. Pe lista furnizorilor de vin de calitate mai slabă se află şi Republica Moldova, spune Ioan Ştefan. Apă cu aromă de vin Chiar dacă este îmbuteliat, aceasta nu reprezintă o garanţie că vinul are o calitate superioară. Cinci sortimente de vin au fost examinate de laboratorul oficial al Uniunii Europene. Experţii au descoperit că, în loc de vin, sticlele erau umplute cu un amestec de apă, zahăr, alcool şi arome. Vinurile analizate au fost „Strămoşesc” şi „9 poloboace”, produse de SC Vinexport Trade Mark Focşani, „Perla Dunării”, produs de SC Vinton Galaţi, „Buchet”, produs de Casa de Vinuri Zoreşti Buzău, „Babanul”, produs de Murfatlar şi „Alb Nobil”, fabricat de SC Rom Cas SRL Dâmboviţa.

Pagina 1 din 1



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI