Procurorii DNA au anunțat reținerea unui om de afaceri care ar fi încercat să dea o mită uriașă unui director dintr-o mare companie națională. Evz.ro vă prezintă culisele acestui caz
Oficial, DNA a anunțat că procurorii de la Secția de combatere a corupției „au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 mai 2020, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită”.
Surse judiciare au dezvăluit, pentru evz.ro, că cel reținut ar fi un om de afaceri din Târgu Mureș, a cărei firmă, Katan Consulting SRL, a vândut companiei Romgaz un teren de circa 1,7 hectare, situat la ieșirea din comuna Corunca, la șase km de Târgu Mureș, înspre Sighișoara, pentru construirea obiectivului Stație GNCV (gaz natural comprimat pentru vehicule n.r.). Asociat unic la această societate este Cătălin Ioniță, conform datelor de la Registrul Comerțului. Numai că, după ce contractul semnat de Cristian Cătană, directorul STTM Târgu Mureș și contra-semnat de Adrian Volintiru, directorul general al SNGN Romgaz SA, au apărut problemele.
Contextul în care a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare, pentru un preț de aproape 1,7 milioane de euro, între Romgaz și firma în cauză, face obiectul unui control cerut de conducerea Ministerului Economiei. Drept urmare, plățile pentru achiziționarea trenului au fost blocate.
În consecință, omul de afaceri s-ar fi oferit să dea mită pentru deblocarea acestei situații...
În legătură cu acest caz, DNA a precizat:
„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 28 aprilie - 11 mai 2020, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren.
La data de 11 mai 2020, inculpatul i-a dat martorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.
DNA mai arată că, „la data de 12 mai 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.
Față de acest caz, la solicitarea evz.ro, Romgaz a transmis..
„În legatură cu informaţiile apărute în presă, conducerea executivă S.N.G.N. ROMGAZ S.A. face următoarea precizare:
Conducerea executivă ROMGAZ a luat act de informaţiile apărute în presă şi transmite public pe această cale că manifestă toleranţă zero faţă de orice faptă de corupţie şi va sprijini organele abilitate să efectueaze cercetările în acest caz.
S.N.G.N. Romgaz S.A. mizează pe transparenţă şi corectitudine şi întreprinde toate acţiunile necesare pentru evitarea oricăror situaţii care pot crea vulnerabilităţi cu impact asupra activităţii curente şi a imaginii companiei”.
Dezvăluiri legate de dedesubturile acestei afaceri a făcut Turnu Sfatului care arată că miercuri, 8 aprilie 2020, într-unul din birourile conducerii Romgaz a fost semnat procesul verbal de negociere pentru achiziția unui teren cu o suprafață de 1,7 ha, la prețul de 97 de euro pe metru pătrat....
Vânzătorul este Katan Consulting SRL. Terenul intravilan este împărțit pe patru numere cadastrale, dar proprietarul acestuia nu este interesat să vândă doar o parte din teren.
„Cu toate acestea, subscrisa Romgaz este interesată de achiziția terenului în totalitate, adică în suprafață de 17.174 de mp, justificat de faptul că partea din față va servi pentru construirea obiectivului Stație GNCV (gaz natural comprimat pentru vehicule – n.r.), iar partea din spate a terenului este porțiunea subtraversată de conducta de colectare gaze Acățari”, se arată în procesul verbal de negociere semnat de Cristian Cătană, directorul STTM Târgu Mureș și contra-semnat de Adrian Volintiru, directorul general al SNGN Romgaz SA, prezentat de Turnu Sfatului.
Aceeași sursă arată că, o săptămână mai târziu, Sucursala de Transport Tehnologic și de Mentenanță (STTM) Târgu Mureș, prin intermediul căreia are loc tranzacția, primește aprobarea de la managementul de vârf să folosească bani din bugetul de investiții al sucursalei mureșene a Romgaz. În Săptămâna Patimilor, cele două părți „bat palma” în fața notarului pentru suma de 8.042.525,81 lei, adică echivalentul a 1.665.878 de euro.
Katan Consulting SRL îl are drept asociat unic pe Cătălin Ioniță, cel care, potrivit actelor Oficiului Registrului Comerțului, este și unicul administrator. Cătălin Ioniță este văr primar cu Leonard Ionuț Lupă, cel care în prezent ocupă funcția de director de achiziții al Romgaz SA. Iar 5.700 de mp din cele 1,7 ha de teren în discuție au fost cumpărate chiar înainte de tranzacția cu Romgaz de la Mango SRL, firmă deținută și administrată de Anda Ramona Cozma. Ea ocupă funcția de șef al Biroului de achiziții directe și planificare achiziții din cadrul Romgaz.
În urma dezvăluirilor, achitarea propriu-zisă a sumei a fost blocată. Contextul în care a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare, semnat acum de ambele părți, face obiectul unui control cerut de conducerea Ministerului Economiei. „Raportul controlului nu a fost finalizat, dar conducerea Romgaz a fost avertizată că dacă achită înainte vreun leu, «zboară» cu tot cu banii aceia”, a declarat un înalt oficial al Ministerului Economiei, pentru Turnul Sfatului. Prin acest minister, Statul Român deține 70% din SNGN Romgaz SA.