Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce să iei în considerare când vrei să cumperi o canapea
Ce să iei în considerare când vrei să cumperi o canapea

Ce să iei în considerare când vrei să cumperi o canapea

Livingul este camera în care petrecem cel mai mult timp în stare de veghe și piesa centrală de mobilier din acest spațiu este canapeaua.

Bineînțeles că, atunci când te apuci de amenajarea casei, pentru sufragerie în primul rând te gândești unde vei dispune canapeaua și ce fel de canapea ar fi potrivită. Pentru a putea alege cea mai bună variantă pentru tine, este important să te informezi înainte de achiziție și să afli care ar fi câteva criterii ce îți pot ușura procesul de decizie.

Dimensiunile și zona de amplasare. Cel mai important aspect în ce privește mobila este ca aceasta să se potrivească în spațiu în care este dispusă. Așa că folosește o schiță a casei pe care poți amplasa teoretic piesele de mobilier, în așa fel încât să îți dai seama care ar fi varianta care îți place cel mai mult și îți oferă modul de trai pe care îl dorești. După ce ai stabilit poziția mobilei, măsoară spațiul în care vei pune canapeaua. Acum poți porni în căutarea modelului care se potrivește dimensiunilor și ai de ales între modele ce au de la 1 la peste 7 locuri.

Modelul. Diversitatea produselor de pe piață te poate confuza, când vine vorba să alegi un anume model. Stabilește stilul de amenajare al sufrageriei și simplifici modul de alegere, deoarece și pentru canapea vei avea aceleași criterii. Există și modele cu aspect mai universal, dar e de preferat să alegi un design clar, fie modern, rustic, minimalist, vintage sau orice îți dorești. E bine să decizi dacă vei lua doar canapea sau un set cu canapea și fotolii.

Colțar extensibil – oferte

Funcțiile. Canapeaua poate oferi doar spațiu de ședere și eventual odihnă pentru o persoană sau poate oferi multiple variante de utilizare. Despre ce anume e vorba? Ai la dispoziție canapea fixă sau extensibilă, modulară, cu sistem recliner, cu tetiere, cu spațiu de depozitare, cu lumini LED, reversibilă, cu brațe reglabile sau detașabile, cu rafturi laterale, impermeabilă, cu huse detașabile, cu șezlong pliabil, etc. Tot ce ai de făcut este să alegi de ce anume facilități vrei să te bucuri.

Forma. Ține mult de dimensiuni și de locul în care vei amplasa canapeaua. Forma standard se pretează pentru majoritatea spațiilor (ai la dispoziție o gamă largă de dimensiuni) și poate fi poziționată lângă perete, pe lateral sau în mijlocul încăperii, pentru a delimita anumite zone. Dacă ai ales ca variantă un colțar extensibil, acesta poate avea formă de L, cu părți asimetrice sau egale, sau formă de U, care se folosește mai ales în camere mari. Tot de formă țin și liniile pe care le are canapeaua. Dacă ai ales un stil modern, minimalist sau scandinav sunt potrivite modelele cu linii drepte și forme regulate. Pentru clasic, rustic, vintage sunt  potrivite liniile curbe, canapelele cu brațe și perne rotunjite și ornamente specifice stilului.

Culoarea. Aceasta ține de gusturile personale, deoarece orice stil de design ai alege, ai posibilitatea să integrezi o canapea în culoarea dorită. Ia în calcul totuși rezistența la uzură și murdărire sau apelează la o modalitate de protecție a părții tapițate, care e mai pretențioasă la întreținere, mai ales pentru materialele naturale.

Structura. Modul în care este alcătuită canapeaua și calitatea materialelor vor asigura o durată lungă de funcționare și gradul de confort pe care îl vei avea în calitate de utilizator. O canapea fixă e suficient să aibă un cadru solid și șezutul moale, dar de la o canapea  sau un colțar extensibil  vei avea așteptări mai mari. Mecanismul de extindere trebuie să funcționeze cu ușurință, părțile componente este important să se potrivească perfect și să nu apară zone ce îți crează disconfort când folosești canapeaua pentru somn, gradul de duritate al părților saltelei, în poziție extinsă, trebuie să fie identic, pentru a nu crea diferențe la apăsare. Dacă știi că vei folosi canapeaua frecvent, mai ales în modul extins, alege cadru metalic sau din lemn masiv, preferabil de esență tare, și verifică în magazinul fizic sau citește impresiile altor clienți, pentru a alege un produs de calitate.