Ce să gătești dacă ții post. Cele mai simple și gustoase rețete

Ce să gătești dacă ții post. Cele mai simple și gustoase rețete

Suntem în Postul Crăciunului, perioadă în care credincioșii nu mănâncă brânză, carne sau ouă. De multe ori, atunci când renunțăm la aceste alimente de bază, rămânem în pană de idei în momentul în care trebuie să gătim.

Dacă te afli printre cei care țin post, ar trebui să notezi aceste două rețete. Te vor salva cu siguranță atunci când va trebui să gătești pentru întreaga familie.

Supă falsă de pui

Ingrediente:

3 morcovi, 150 grame rădăcină țelină, 1 linguriță piper boabe, 3 linguri de ulei, 100 grame razalăi (Tăiței/fidea fără ou), pătrunjel verde, sare

Mod de preparare:

  • Se dau 2 morcovi pe razătoarea mică. Se încinge uleiul într-o oală şi se călesc morcovii timp de 15 minute la foc mic. Se amestecă din când în când, potrivit e-retete.ro.
  • Se adaugă 1.5 l de apă peste morcovii căliţi, împreună cu ţelina tăiată felii, o linguriţă sare şi piperul boabe. Se fierbe totul la foc mediu timp de 30 minute.
  • Într-o altă oala se pune la fiert multă apă cu sare şi când apa fierbe se adăugă morcovul rămas tăiat rondele şi razalaii. Se fierb puţin peste 10. Dacă folosiţi tăieţei cumpăraţi consultaţi timpul de fierbere de pe pachet. Se strecoară supa preparată pe morcovii răzuiţi. Se strecoară razalaii şi morcovii rondele. Se pun în supă. Se mai adăugă 3 linguri din morcovii răzuiţi. Se adaugă sare după gust.

Sarmale de post cu ciuperci, învelite în varză murată

Ingrediente:

1-2 căpăţâni de varză murată, 500 de grame de ciuperci proaspete, 200 de ml. de orez cu bobul rotund, 1 ţelină mică (rădăcină), 2 morcovi mari, 2 cepe mari, 150 de ml. de bulion de roşii, 60 de ml. de ulei, 1 legătură de mărar, 1 legătură de cimbru, 2 foi de dafin, sare şi piper

Ne puteți urmări și pe Google News

Mod de preparare:

  • Morcovii se curată şi se rad pe răzătoarea mare. La fel procedăm și cu țelina şi ceapa.
  • Se încinge într-o cratiţă uleiul şi se adaugă morcovii, ţelină şi ceapă. Se amestecă de câteva ori şi se reduce focul, că să se caleaşcă încet legumele timp de 4-5 minute.
  • Ciupercile bine şterse de impurităţi cu un şervet de bucătărie se toacă mărunt (eu le-am dat la robot) şi se adaugă peste legume.
  • Se amestecă bine şi se mai căleşte amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se trage de pe foc şi se potriveşte gustul cu sare şi piper. Se adaugă mărarul tocat şi frunzuliţele de cimbru (păstraţi 2-3 rămurele de cimbru deoparte).
  • Se amestecă bine legumele cu verdeaţa şi se adaugă orezul.
  • Compoziţia se omogenizează şi se umplu sarmalele, rulandu-se în foi de varză şi îndesând capetele înăuntru. Pentru gătitul sarmalelor este de preferat o oală cu pereţii mai groşi sau una de lut.
  • Se acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, am adăugat bulionul de roşii, 2 crenguţe de cimbru şi frunzele de dafin.
  • Se toarnă apă caldă atât cât să depăşească sarmalele, se pune capacul pe oală şi se dau sarmalele la foc mic. După preferinţă, se pot da şi la cuptor.