Pentru unii, Facebook a devenit o adevărată "boală": nu se apucă de lucru până nu-şi verifică "peretele" sau până nu postează o melodie sau o idee care i-a venit în minte. Şefii nu sunt însă nici pe departe încântaţi de aceşti angajaţi. Asta, desigur, dacă ştiu că angajaţii stau pe Facebook.
De curând, o grecoaică a pierdut procesul pe care l-a intentat împotriva companiei la care lucra şi care a concediat-o fără nicio compensaţie, pe motiv că petrecea prea mult timp pe reţelele sociale la job.
Angajatorii caută persoane eficiente, iar timpul petrecut pe Facebook scade productivitatea muncii. Iată de ce prima recomandare este să evitaţi să staţi pe reţelele sociale în timpul programului de lucru, sau, dacă dorieşti să te relaxezi câteva minute, să nu depăşeşti timpul pe care l-ai stabilit. Îndatoririle de serviciu trebuie să rămână pe primul plan.
Dacă totuşi nu rezişti fără să stai pe Facebook, iată câteva soluţii, propuse de publicaţia grecească GR Reporter, care te vor feri de cicăleală şi de discuţii neplăcute cu superiorii.
1. În primul rând, "blochează"-ţi profilul în aşa fel încât numai prietenii să poată vedea activitatea ta pe Facebook în timpul programului de muncă. Astfel, ai tot controlul asupra persoanelor care îţi pot urmări activitatea, acestea fiind doar cele pe care le ai în lista de prieteni.
2. O altă soluţie este să aduni colegii pe care îi ai în lista de prieteni într-un singur grup căruia să-i restricţionezi accesul la contul tău. În acest fel, vei putea posta în continuare tot ce-ţi trece prin cap fără să te cenzurezi din cauză că vor afla şi colegii ce faci.
3. Dacă totuşi vrei să ţii legătura şi cu colegii pe Facebook, ai putea să-ţi creezi un alt profil, mai personal, unde să comunici doar cu prietenii şi persoanele apropiate. În felul acesta, chiar nu vei da de bănuit.
4. Ce să faci atunci când accesul la Facebook este restricţionat sau pur şi simplu nu vrei ca departamentul IT să ştie că ai accesat această pagină? Nimic mai simplu: accesează site-urile proxy, prin intermediul cărora poţi intra pe reţeaua de socializare fără să laşi vreo urmă în calculator. Printre cele mai frecvent utilizate site-uri de acest gen sunt facebookoxy.com şi faceoxy.com.
5. Sau poţi să stai pe Facebook fără să foloseşti deloc calculatorul. Pentru asta însă ai nevoie să ai un telefon performant, conectat la internet. De altfel, operatorii de telefonie mobilă propun abonamente sau opţiuni speciale care includ accesul exlusiv la reţelele sociale.
6. Mare grijă la ce postezi, dacă ai colegi sau chiar şefi în lista de prieteni. Moderează-ţi părerile despre job şi, dacă acestea sunt negative, spune-le mai bine prietenilor, la o bere, decât să le faci publice şi să stea la baza concedierii tale, în cazul în care îţi doreşti să mai rămâi la acest loc de muncă. În plus, dacă te-ai anunţat bolnav sau afectat de o problemă, iar pe Facebook faci glumiţe şi arăţi că te distrezi, s-ar putea să le dai şefilor de gândit.
- Atenţie la ce postezi pe Facebook. Te poate costa jobul!