Ce să faci ca să nu devii GRAS în concediu

Peste două treimi dintre spanioli (71%) afirmă că se îngrașă în timpul călătoriilor pe care le fac în scop turistic, conform unui sondaj de opinie realizat de echipa Weight Watchers.

Sondajul semnalează că aceasta se întâmplă din cauza renunțării la obiceiuri sănătoase. În privința modificărilor survenite, 75% dintre subiecți spun că nu mai respectă cele cinci mese pe zi recomandate de experți, iar 44% declară că tind să recurgă mai mult la fast food, potrivit Europa Press.

'Faptul de a sparge rutina are un aspect pozitiv din punct de vedere emoțional, însă în termeni de alimentație este bine ca această ruptură să nu scape de sub control. Puteți să vă flexibilizați orarul, să vă permiteți mai multe capricii gastronomice și să vă bucurați de experiența călătoriei, dar menținând controlul totdeauna', explică nutriționistul Yolanda Jiménez, care oferă sfaturi pentru a preveni acumularea de kilograme în plus în vacanță.

După cum precizează nutriţionistul Yolanda Jiménez, există obiceiuri la care este bine să nu se renunțe pentru ca organismul să nu se resimtă. Dintre acestea, este recomandabil să se păstreze obiceiul de a servi un mic dejun complet (cu cereale, lactate și fructe) și de a consuma cinci porții de fructe și legume pentru a nu lipsi fibrele.

O bună metodă pentru a fi cât mai activi în vacanță este aceea de a lăsa mașina în parcare și de a renunța, pe cât posibil, la transportul public. Faptul de a vizita zone turistice mergând pe jos este un mod de menținere a formei fizice și, în plus, o ocazie de a descoperi colțuri de lume pline de farmec.

Să nu se abuzeze

Sunt importante opririle pe șosea, dar acestea nu trebuie să se transforme în ocazii de a consuma în mod impulsiv snackuri calorice. De aceea, o variantă ar fi să fie luate de acasă pentru călătorie fructe proaspete sau fructe uscate neprăjite.

De asemenea, unul dintre pericolele care pândesc în momentele de relaxare din hotel este acela de a nu rezista gustărilor aflate la îndemână în minibarul din cameră. Acesta nu obișnuiește să conțină sortimente cu un conținut scăzut de calorii, fapt pentru care o soluție ar fi să fie umplut cu fructe sau cu iaurt degresat, de exemplu.

În plus, a lua masa la restaurant timp de o săptămână poate face ravagii dacă nu se încearcă păstrarea unui echilibru nutrițional. Cu alte cuvinte, trebuie încercat ca delicatesele locale să nu eclipseze prezența în meniul propriu a legumelor și fructelor, de exemplu. Pe pe de altă parte, dacă la prânz meniul a fost copios, cina trebuie să fie ușoară pentru a compensa excesele.

Ceea ce mâcăm poate fi controlat mai bine dacă gătim singuri mâncarea. Este bine să nu se abuzeze, de exemplu, de aperitivele foarte calorice. Evitați abuzul de băuturi îndulcite cu zahăr ori alcoolice. În perioadele de vacanță crește consumul acestora. Alternarea lor cu alt tip de băuturi poate fi soluția.

Şi, nu în ultimul rând, dacă este posibil, ar fi bine să „păstraţi” doza zilnică de sport dacă locul de cazare dispune de instalații adecvate (piscină sau sală de gimnastică).