Ce s-ar întâmpla dacă ne-am deplasa cu viteza luminii. Fenomele bizare descrise de fizicieni

Ce s-ar întâmpla dacă ne-am deplasa cu viteza luminii. Fenomele bizare descrise de fizicieni sursa foto: Pixabay

Lumina este lucrul care se mișcă cu cea mai mare viteză din universul cunoscut de oameni. Însă ce s-ar întâmpla dacă viteza acesteia, de aproape 300.000 de kilometri pe secundă ar fi mai mică? Oamenii de știință au încercat să dea răspunsul la această întrebare.

Dacă lumina s-ar deplasa cu o viteză mai mică decât cea pe care o cunoaștem, s-ar petrece câteva lucruri bizare. Un astfel de scenariu a fost experimentat într-un joc de calculator de un om de știință elvețian, după cum relatează Live Science.

Gerd Kortemeyer, director de dezvoltare și tehnologie educațională la ETH Zurich, o universitate de știință, tehnologie, inginerie și matematică din Elveția, și colegii săi au creat un astfel de joc.

Dacă viteza luminii ar fi mai mică am observa schimbări ale culorilor și luminozității, modificări ale lungimilor obiectelor, așa cum le percepem.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul Kortemeyer, spune că timpul ar încetini, conform teoriei relativității speciale a lui Albert Einstein. El și colegii de la MIT Game Lab au creat un joc pe calculator pentru a ilustra ce s-ar întâmpla dacă viteza luminii ar fi suficient de lentă pentru ca relativitatea specială să fie vizibilă în viața de zi cu zi.

Timpul încetinește și îmbătrânim mai greu

Atunci când viteza de deplasare a unui om se apropie de viteza luminii, timpul încetinește. În acest scenariu, o persoană ar îmbătrâni mai încet, iar fenomenul se numește dilatarea timpului.

Un alt efect este acela că lungimile obiectelor care se deplasează cu o viteză apropiată de cea a luminii - sau ale obiectelor staționare pe lângă care trece cineva care se deplasează cu o viteză apropiată de cea a luminii - se scurtează. Acest lucru se numește contracție a lungimii.

Obiectele care se deplasează cu o viteză apropiată de cea a luminii ar putea suferi contracția lungimii și ar putea fi mai scurte, conform măsurătorilor efectuate de un observator staționar. Cu alte cuvinte, dacă viteza luminii ar fi mult mai mică, obiectele care se deplasează aproape de această viteză ar putea părea mai lungi și/sau deformate pentru observatorii staționari.

Modificări ale luminozității

Cercetătorii explică acest fenomen comparându-l cu deplasarea prin ploaie. Atunci când mergeți pe jos pe ploaie, ați putea observa că vă udați mai mult în față decât în spate. Pe măsură ce înaintați, întâlniți mai multe picături de ploaie decât dacă ați sta pe loc. Dar partea din față vă protejează spatele de aceste picături de ploaie suplimentare.

Ceva similar s-ar întâmpla dacă v-ați deplasa cu o viteză apropiată de cea a luminii, a spus Kortemeyer.

Acest lucru se datorează faptului că lumina este formată din fotoni, care sunt ca niște picături mici de lumină. Pe măsură ce vă deplasați spre un obiect, acesta apare mai luminos decât atunci când stați pe loc, deoarece intrați în fotonii săi. Acest lucru se numește efectul de reflecție.