Ce promisiuni a făcut Maia Sandu moldovenilor. Care este principalul său scop

Ce promisiuni a făcut Maia Sandu moldovenilor. Care este principalul său scop

Preşedinte ales al Republicii Moldova, a acordat primul interviu presei româneşti după alegerile prezidențiale din republica Moldova.

Aşteptările electoratului, ale cetăţenilor moldoveni, sunt uriaşe. Republica Moldova are imaginea unui stat sărac, cel mai sărac din Europa, cel mai corupt şi izolat la nivel international. Context în care Maia Sandu a vorbit despre prioritățile mandatului său în următorii patru ani, într-un interviu în exclusivitate pentru agenția de presă RADOR.

„Noi am reuşit împreună, şi cei de acasă, şi cei din diaspora, să demonstrăm că pentru noi contează democraţia, pentru noi contează valorile europene şi am reuşit în aceşti ani să îl dăm jos pe Plahotniuc şi acum să eliberăm ţara de Dodon. Într-adevăr, mandatul pe care l-am obţinut este pentru lupta împotriva corupţiei şi pentru a consolida independenţa instituţiilor statului şi pentru a promova o politică externă activă, în interesul cetăţenilor”.

Pe termen scurt, a precizat Maia Sandu, Republica Moldova se confruntă cu mai multe probleme cauzate de pandemie, deja dialogul fiind început cu „ partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, cu prietenii Republicii Moldova, pentru a mobiliza sprijin pentru sectorul medical, pentru sectorul economic - întreprinderile mici şi mijlocii sunt afectate într-un număr foarte mare de această criză - şi, respectiv, acţiunile mele pe termen scurt vor fi îndreptate pentru a contribui la uşurarea situaţiei oamenilor cauzată de problemele Covid-19, dar şi pentru a iniţia nişte acţiuni în domeniul combaterii corupţiei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lupta cu socialiștii

Maia Sandu se confruntă însă cu un guvern ostil şi  un parlament ostil, în care socialiştii au majoritatea, o situație politică care-i va îngreuna sarcina.

„Noi cunoaştem din experienţa precedentă că nu există sprijin majoritar în Parlament pentru reforma justiţiei, pentru consolidarea independenţei instituţiilor statului, mai ales a celor care trebuie să lupte împotriva corupţiei şi asta înseamnă că e nevoie să provocăm alegeri parlamentare anticipate, aşa încât să putem să avem un parlament care susţine agenda cetăţenilor. Agenda cetăţenilor a fost exprimată foarte clar în aceste alegeri prezidenţiale şi pornind de la aceste concluzii, vom căuta metodele prin care putem să declanşăm alegeri parlamentare anticipate, să avem şi un parlament, şi un guvern care să muncească pentru cetăţeni”, a declarat Maia Sandu.

Ce pârghii pentru dizolvarea Parlamentului?

Igor Dodon, într-un interviu acordat zilele trecute, dacă a fost corect citat de presă, spunea că este dispus să-i acorde Maiei Sandu guvernarea. Ar putea dizolva Maia Sandu Parlamentul, ca preşedinte, doar dacă majoritatea parlamentară nu reuşeşte să desemneze un candidat pentru funcţia de prim ministru? Cum i-ar putea răspunde lui Igor Dodon și ce pârghii va avea să dizolve Parlamentul?

„Noi am văzut anul trecut ce înseamnă susţinerea socialiştilor atunci când, venind cu măsuri concrete, din partea guvernului, pentru a combate corupţia, în Parlament s-au găsit repede peste 51 de deputaţi care să oprească aceste reforme şi această majoritate a demis guvernul pe care l-am condus. Lucrurile nu s-au schimbat, în continuare, din păcate, în Parlamentul Republicii Moldova nu există o majoritate de deputaţi care să susţină aceste măsuri de combatere a corupţiei care să oprească aceste scheme de contrabandă şi de furt al banului public şi respectiv, aceste declaraţii ale lui Igor Dodon nu înseamnă nimic”.