Evenimentul Zilei > Social > Ce profeţie a lăsat maica Benedicta de la Văratec pentru România
Ce profeţie a lăsat maica Benedicta de la Văratec pentru România

Ce profeţie a lăsat maica Benedicta de la Văratec pentru România

Reputatul eminescolog, autoare a numeroase volume de istorie literara, literatura comparata şi istoria culturii, academician Zoe Dumitrescu-Busulenga s-a călugarit, devenind Maica Benedicta. Înainte să moară a lăsat câteva vorbe de duh care nu ar trebui ignorate.

Durerea din suflet i-a fost mare deoarece a asistat cu neputinţă la cum ne îndepărtăm de la trecut: „Nenorocirea e că actuala elită, generația de 30-40 de ani, nu știu din ce motive, vrea să ignore sau, în orice caz, să minimalizeze valorile trecutului. Și au început cu Eminescu, ceea ce, pentru mine, este o durere infinită. Când Maiorescu, Iorga, Călinescu, Vianu, Noica – toată crema intelectualității românești – au văzut în Eminescu o concentrare a genialității românești, și nu numai în literatură, vin niște juni care îl denigrează. Am văzut un articol cu titlul „Eminescu, idiotul național”.

Maica Benedicta:  "suntem o poftă a trupului”

"Toate lucrurile astea, clonările, fertilizările in vitro sunt niște monstruozități. Copii cu mame bătrâne, la 67 de ani… În felul acesta se lovește nu numai în spirit. Un om de știință spunea că, după nenorocirea din Asia, axa lumii s-a schimbat. Mă tem că suntem în preajma sfârșitului. Am uitat verticala, ne-am întins pe orizontala profitului, ne-am năclăit în mocirla materiei. Spiritul nu mai este în noi. Suntem numai o poftă a trupului… Sau a banului… De aceea românul spune că „banul e ochiul dracului”."

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.