Cândva, unul dintre cei mai activi politicieni, la nivel național, s-a retras în umbră. Emil Boc nu a participat sâmbătă la Consiliul Național al PNL. Fostul premier pare mult mai apropiat de Traian Băsescu, dar nu l-a urmat pe acesta în noua construcție politică, PMP.
Primarul municipiului Cluj Napoca nu a luat încă o decizie în ceea ce privește viitorul lui politic. Hotărârea legată de candidatura lui pentru un nou mandat o va lua pe ultima sută de metri. Și pentru că așa face de obicei, dar spune că nu vrea să arunce în spațiul public un subiect de dezbatere.
Emil Boc a făcut aceste declarații la Radio România Cluj, la emisiunea „Serviciul de noapte cu Maria Țoghină”, când realizatoarea l-a întrebat dacă mai candidează. „N-am luat asemenea decizie și nici nu mă interesează. Nu vreau sa discut acest subiect, după aceea lumea s-ar concentra pe asta. O să iau o decizie la momentul potrivit, pentru că niciodata nu mi-am propus un nou mandat în timpul mandatelor. Am decis întotdeauna spre sfarșitul mandatelor, într-o direcție sau alta”, a afirmat fostul premier.
Emil Boc a mai spus că speră că activitatea lui de edil va avea impact în viitor. „Sarcina mea ca primar este să mă gândesc și la viitorul orașului peste 4 ani, 8 ani, peste 20 de ani”, a spus Boc.
Emil Boc a deținut funcțiile de vicepreședinte al Consiliului Uniunii Asociațiilor Studențești al Universității „Babeș-Bolyai” și președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România, filiala Cluj între 1987 și 1989.
A fost deputat în legislatura 2000-2004, în care a deținut funcția de vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.
În turul al doilea al alegerilor locale din 2004 a fost ales primar al municipiului Cluj Napoca, când l-a învins pe Ioan Rus (PSD).
La alegerile locale din 2008 Emil Boc a fost reales în funcția de primar încă din primul tur de scrutin La alegerile locale din 2012, desfășurate într-un singur tur de scrutin, s-a clasat pe locul întâi.
La alegerile locale din 2016, desfășurate într-un singur tur de scrutin, a câștigat funcția de primar al Clujului.
La 15 decembrie 2008, în urma alegerilor legislative din 30 noiembrie 2008 și a retragerii lui Teodor Stolojan, candidatul desemnat inițial de președintele Traian Băsescu, acesta din urmă l-a desemnat pe Emil Boc drept nou candidat pentru funcția de prim-ministru al României. A fost validat prin votul Parlamentului la 22 decembrie 2008.
În data de 13 octombrie 2009, guvernul Emil Boc a fost demis prin moțiune de cenzură, după ce toți miniștrii PSD s-au retras din guvern. Boc a continuat să asigure interimatul, fiind în același timp prim-ministru și ministru interimar al Educației. După ce Traian Băsescu, susținut de Partidul Democrat-Liberal, a obținut un nou mandat de președinte al României la alegerile din decembrie 2009, Emil Boc a fost din nou desemnat candidat la funcția de prim-ministru și a fost reînvestit în funcție la 23 decembrie, cu 275 de voturi pentru și 135 împotrivă.
Primul ministru Emil Boc a prezentat demisia guvernului în data de 9 februarie 2012 ca urmare a protestelor din ianuarie 2012.