România participă cu două spectacole la ediţia a 16-a a festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), care are loc la Torino, între 25 octombrie şi 31 decembrie. Se vor juca, pe 17 şi 18 noiembrie, „Long Friday“ de Andras Visky în regia lui Tompa Gabor, la Teatrul Maghiar din Cluj, şi pe 24 şi 25 noiembrie „Ce păcat că-i curvă“ de John Ford, în regia lui Alexandru Darie, la Teatrul „Bulandra“.

Alexandru Darie, directorul Teatrului „Bulandra“ şi noul preşedinte UTE, promite că premiera sa va fi, şi la Bucureş ti, şi la Torino, „un scandal artistic“ din cauza subiectului controversat al iubirii dintre un frate şi o soră.

Premiera la Sala Izvor este programată pe 14 noiembrie, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

EVZ: De ce aţi ales spectacolul lui John Ford („Ce păcat că-i curvă“), scris în 1633, pentru a participa la Festivalul de la Torino?
Alexandru Darie: Sper să prezentăm premiera în România, pe 14 noiembrie. Acţiunea piesei este absolut tulburătoare. Un tânăr se duce la preotul său şi-i spune: dacă Dumnezeu a dat iubirea pe pământ, ceva atât de curat şi de frumos, eu de ce nu pot s-o iubesc pe sora mea?

Este vorba despre iubirea între doi fraţi perfect conştienţi că sunt fraţi, luptându- se fiecare cu el însuşi ca să oprească un asemenea lucru, ceea ce nu poate fi oprit. Oprobriul şi dispreţul, ura întregii societăţi îi distruge până la urmă.

E un spectacol provocator? De ce s-a „scandalizat“ Evelina Christillin, organizatoarea Festivalului de la Torino?
La Torino, sper ca spectacolul să provoace valuri din punct de vedere artistic, pentru că piesa este destul de cunoscută în Europa, a fost pusă de curând în scena la Teatrul din Torino. Sper ca în România să fie un spectacol scandalos şi, de ce nu, şi la Torino să provoace fascinaţie.

Trebuie să ai contact cu energia teatrului. Ideea de incest e una care trebuie dezbătută. Eu doar prezint lucrurile. Spectatorul va decide dacă iubirea celor doi fraţi este un lucru minunat sau scârbos, dacă este un lucru de iertat sau de condamnat.

Ce consecinţe pentru viaţa culturală, teatrală din ţară are faptul că un regizor român este preşedintele UTE?
Lumea de la noi, pusă pe scandaluri, a realizat prea puţin faptul că un român este preşedintele Uniunii Teatrelor Europene, care organizează anual un amplu festival itinerant. Această alegere a mea se datorează Teatrului „Bulandra“ care a mers în ascendenţă în plan european. Voi aduce mari nume la Bulandra. Sunt în discuţii acum cu Andrei Şerban şi Silviu Purcărete.

Cu Walter le Moli (directorul Fundaţiei Teatro Stabile din Torino) vrem să facem o coproducţie cu teatrul din Torino: să lucrăm amândoi acelaşi text, eu la „Bulandra“, el la Torino. Publicul italian şi român va vedea ambele spectacole.

PROIECTE

Patru premiere până la sfârşitul anului

Directorul teatrului promite ca pe 1 noiembrie să scoată premiera „O scrisoare pierdută“, de I. L. Caragiale, în regia lui Doru Ana, la Sala „Toma Caragiu“, şi tot aici, până la sfârşitul anului, premiera cu „Din însemnările unui necunoscut“, după Fiodor Dostoievski, în adaptarea şi regia lui Ion Cojar.

La Sala Izvor, Felix Alexa pregăteşte tot până în decembrie, „Moartea unui comis voiajor“, de Arthur Miller. În cadrul proiectului „Bulandra per musica“, Darie va monta opera „Orfeu şi Euridice“, de Gluck, cu actori şi cântăreţi. Spectacolul va fi în colaborare cu Studioul Experimental al Operei Naţionale, iar premiera este programată în martie 2008.