Evenimentul Zilei > Actualitate > „Ce păcat că-i curvă“, incest pe scenă
„Ce păcat că-i curvă“, incest pe scenă

„Ce păcat că-i curvă“, incest pe scenă

Dragostea interzisă dintre doi fraţi este subiectul celui mai nou spectacol de la Bulandra, care va avea premiera oficială astă-seară.

Giovanni şi Annabella se iubesc pătimaş, chiar dacă ştiu că sunt frate şi soră. Relaţia lor interzisă e subiectul piesei „Ce păcat că-i curvă“, care va avea premiera oficială astăzi şi mâine, la Teatrul Bulandra.

„Subiectul e scandalos, dragostea incestuoasă dintre doi fraţi, dar spectacolul e o poezie de dragoste, cu romantism, iubire, moarte, lacrimi, trupuri nude“, spune Alexandru Darie, regizorul piesei controversate, scrisă de John Ford în 1633.
 
„Acum dar rămân aceste trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea“ (Corinteni 13). Aşa-şi justifică Annabella (Emilia Bebu) iubirea ce i-o poartă fratelui său. „Dacă Dumnezeu a dat iubirea pe pământ, ceva atât de curat şi de frumos, eu de ce nu pot s-o iubesc pe sora mea?“, îl întreabă Giovanni (Vlad Logigan) pe duhovnicul său.

„O piesă despre iubirea pură“


Chiar dacă rămâne însărcinată cu fratele-iubit, Annabella e obligată să se mărite cu unul dintre pretendenţii care o curtează, contele Soranzo (Marius Capotă), favoritul tatălui său. Când află de copilul nenăscut, soţul impus pregăteşte o răzbunare cruntă.

Pentru dragostea sinceră pe care şio poartă, Giovanni şi Annabella sunt răsplătiţi cu batjocura celor din jur, care nu înţeleg că sentimentele sunt mai presus de orice lege, scrisă sau nescrisă. „În esenţă, «Ce păcat că-i curvă» e melancolia unei poezii de dragoste, o piesă despre iubirea pură dintre două suflete, ceva dincolo de relaţia de rudenie“, arată Alexandru Darie.

Într-o lume plină de dogme şi norme, în care Biserica influenţează şi alegerea unui mire, dragostea celor doi fraţi este sortită eşecului, oprobriului, dispreţului şi urii întregii societăţi. Vinovaţii de incest sfârşesc tragic, dar numai femeia este condamnată de societate.

Biserică, blesteme, lacrimi

„Am foarte mari emoţii pentru premieră. Dar acestea au mai fost atenuate la avanpremierele de zilele trecute. M-am bucurat că nu am văzut în sală reacţiile violente de pe scenă. Lumea nu a plecat, deşi spectacolul este dens, durează trei ore şi jumătate, şi are o temă dificilă. Iar la final, am văzut spectatori care au plâns“, precizează Darie. Nu-i este frică de reacţiile publicului român, nici de cea a Bisericii.

Intrarea la piesa scrisă de Ford
costă 16 lei

„Autoritatea îşi spune punctul de vedere pe scenă, reprezentantul Bisericii o afuriseşte pe Annabella în finalul spectacolului – «Ce păcat că-i curvă». Cât priveşte o reacţie a Bisericii noastre, nu m-ar deranja să apară. Deşi ar fi puţin cam târziu, la peste 400 de ani de când a fost scrisă piesa lui Ford“. Biletele de intrare la spectacolul de la Bulandra, Sala Izvor, programat pentru ora 19.00, costă 9 (redus) şi 16 lei.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: