Ce note dau europenii guvernelor pentru modul în care  au gestionat pandemia?

Ce note dau europenii guvernelor pentru modul în care  au gestionat pandemia?

Guvernanții din Europa Occidentală au beneficiat de o creștere a susținerii populare la începutul crizei. Acum, însă, situația s-a schimbat. Alegătorii nu mai sunt chiar așa mulțumiți de conducătorii lor, cel puțin în unele țări. Site-ul politico.eu a analizat situația!

 Regatul Unit

Aici se observă cel mai limpede răcirea sprijinului, abordarea guvernului în privința relaxării carantinei fiind criticată în mod susținut.

În sondajul Opinium de săptămâna trecută, privitor la gestionarea pandemiei de către cabinetul britanic, ea a fost dezaprobată de mai mulți respondenți (42%) decât cei care au aprobat-o (39%). E o scădere de 9% în numai o săptămână.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, conform unui sondaj Politico referitor la intențiile de vot, conservatorii sunt în continuare înaintea laburiștilor cu aproximativ 20%, cu o creștere foarte ușoară pentru ultimii (de la 29 la 33%) după ce și l-au ales drept lider pe Keir Starmer.

Spania

Premierul spaniol Pedro Sanchez a obținut rezultate amestecate la cel mai recent sondaj realizat de institutul de cercetare Centrul pentru Investigație Socială.

Susținerea premierului a scăzut accentuat, cu 13%, dar rămâne totuși la cote extrem de ridicate: 74,9%.

Conform unui sondaj CIS din aprilie, 87,8% din spanioli considerau că toate partidele ar trebui să sprijine guvernul, iar criticile să le lase pe mai târziu.

Acum însă, numărul celor care cred că opoziția ar trebui să atace guvernul a crescut de la 10% în martie la 19,7%. Întrebați cum a gestionat guvernul pandemia, 48,4% din spanioli au spus că au avut încredere în guvern „puțin sau absolut deloc”, iar 46% s-au declarat mulțumiți.

Comparații internationale

 Mai multe publicații și institute de cercetare și-au unit forțele cu firma de sondaje Ipsos pentru a întreba populația din Franța, Germania, Regatul Unit, Italia, Austria și Suedia dacă  estimează că țara lor a gestionat pandemia mai bine decât majoritatea celorlalte țări.

Dacă 72% din austrieci și 60% din germani au considerat că așa au stat lucrurile, în Suedia doar 45% din respondenți au avut aceeași părere.

Cu numărul deceselor provocate de Covid-19 crescând dramatic, doar 12% din francezi au declarat că guvernul lor a gestionat criza mai bine ca altele, pe când în Regatul Unit cifra a fost de 29%, iar în Italia de 41%.

Același sondaj i-a întrebat pe oameni și cât de mulțumiți sunt de conducătorul lor național. Cel mai mare scor l-a obținut austriacul Sebastian Kurz cu 6,8 puncte pe o scară de la 0 la 10, urmat de Merkel (6), Boris Johnson (5,6), Conte (5,5), suedezul Stefan Löfven (5,2) și Macron (4,1).