Votul din decembrie este unul crucial. România așteaptă de 11 ani să intre în Schengen, iar un vot negativ va avea urmări serioase în cadrul Uniunii Europene.
Votul final privind aderarea României la Schengen se va da în 8 sau 9 decembrie. Este o decizie așteptată de mai bine de un deceniu. Ultimul raport pozitiv, prezentat miercuri de Comisia Europeană, este un semnal că România are mari șanse să fie primită în spațiul Schengen.
„Din toate încercările din ultimii 11 ani, acum cred că sunt cele mai mari șanse în ceea ce privește intrarea în Schengen. Poziția de ieri (n.r. miercuri), extrem de clară și de bine construită, este un semnal că România este mai aproape decât oricând de spațiul Schengen. Faptul că ni se spune că România este pregătită și se recomandă un vot pentru aderare este important”, a declarat Rareș Bogdan.
Probleme cu Bulgaria
Europarlamentarul mai afirmă că există posibilitatea xa aderarea la Schengen a României și Bulgariei să fie condiționată de un mecanist de supraveghere. Există în continuare îngrijorări legate de securitate, dar problema nu ar fi România, cu Bulgaria.
„Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă spun așa: nu avem nimic cu România, avem o problemă cu granița de sud a Bulgariei, granița cu Turcia. Considerăm că nu este suficient de bine consolidată și avem o problemă cu crima organizată. Poate fi introdus un mecanism special de supraveghere pentru Bulgaria. Nu cred că și pentru România, pentru că nu există motiv în acest sens“, a mai spus politicianul.
Urmări serioase
Olanda se opune vehement întrării României în spațiul Schengen. Dacă va vota impotrivă, atunci ar putea bloca întreaga procedură. O astfel de decizie ar putea avea urmări serioare în cadrul Uniunii Europene.
„Dacă nu intrăm în luna decembrie și se amână decizia sau se votează împotrivă, atunci lucrurile vor fi reluate de la început. Asta înseamnă o procedură care poate dura între doi și cinci ani, cu o medie de trei ani și jumătate. Eu sunt mai încrezător decât oricând că vom intra în spațiul Schengen, chiar și cu un mecanism de verificare suplimentar.
Mark Rutte face parte din familia europeană și dacă o chestiune de bătălie internă poate influența blocarea unei țări de talia României atunci ar fi o problemă de funcționalitate a Europei”, a mai declarat Rareș Bogdan, potrivit digi24.ro.