Ce n-au văzut Berlinul, Londra și Washington. Macron îl bagă pe Putin în patul Europei

Russian President Vladimir Putin, right, and French President Emmanuel Macron pose for a photo at the Palace of Versailles, near Paris, France, Monday, May 29, 2017. Monday's meeting comes in the wake of the Group of Seven's summit over the weekend where relations with Russia were part of the agenda, making Macron the first Western leader to speak to Putin after the talks. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, pool)

Cu câteva zile înaintea summit-ului G7 de la Biarritz, Emmanuel Macron i-a deschis larg ușa lui Vladimir Putin, la reședința sa de vară din fortul Brégançon, fi e ea, Rusia, exclusă din clubul celor mai puternice națiuni ale planetei. Asta pentru că, sub soarele mediteranean, Macron visează o nouă ordine mondială, bazată pe reapropierea UE de Rusia.

Putin a sosit la Brégançon jonglând din încheietură un buchet de flori pentru soția lui Macron, Brigitte. În ciuda așteptatelor dezacorduri, tonul discuțiilor a fost îndreptat către un dezgheț bilateral, Macron lucrând la o apropiere strategică între Europa și Rusia „pentru a face față unei lumi aflate în criză și pentru a împiedica Moscova să se apropie prea mult de China”, estimează observatori citați de AFP.

În privința Ucrainei, unde Moscova continuă să susțină mișcările separatiste proruse, sosirea la putere a președintelui Volodimir Zelenski este percepută de Macron ca o oportunitate pentru a pune capăt conflictului din această țară, liderul de la Elysee pledând pentru un summit în format Normandia (Rusia, Ucraina, Germania, Franța) în viitoarele săptămâni”.

„Vom vorbi despre Ucraina (...) există lucruri demne de discutat și care provoacă un optimism prudent”, a replicat Putin, prevenind însă că „orice întâlnire trebuie să aducă rezultate concrete, întrebat fiind despre eventualitatea unui summit. În privința dosarului Siriei unde, în provincia Idlib, armata siriană continuă ofensive și bombardamente cu ajutorul rușilor, Macron a judecat „imperioasă” nevoia respectării încetării focului și masacrării civililor. Liderul de la Kremlin, de neclintit în privința Siriei și a Iranului, a răspuns glacial: Rusia „susține eforturile armatei siriene pentru a elimina amenințările teroriste din Idlib.

Să salutăm Rusia cea europeană

În ciuda divergențelor trecute în revistă, președintele Franței a pledat neabătut pentru o reapropiere UE-Rusia, apelând, citat de Express, la regăsirea „încrederii” într-o ordine internațională aflată în „recompunere”. În ciuda „neînțelegerilor din ultimele decenii, a dezbaterilor privind relația cu Occidentul”, Rusia „este europeană” și „trebuie să reinventăm o arhitectură de securitate și încredere între Uniunea Europeană și Rusia”, a declarat liderul de la Elysee.

În această nouă ordine mondială, cuplul francorus are un rol de jucat, potrivit celor doi președinți, care au lăudat importanța alianței FranțaRusia. „Relația dintre Franța și Rusia (...) este absolut decisivă”, a mai spus președintele francez, care a anunțat, de asemenea, că va merge la Moscova, în mai 2020, pentru a participa la cea de-a 75-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste.

„Sunt recunoscător” lui Emmanuel Macron pentru că a acceptat această invitație, a spus Putin. După anexarea Crimeii de către Moscova, liderii occidentali l-au lăsat pe Putin singur să sărbătorească victoriile Armatei Roșii, refuzând invitațiile la astfel de ceremonii.

En Marche către Est

De altfel, notează Politico, pentru Emmanuel Macron, calea către o mai mare putere la Bruxelles, trece nu numai prin Rusia ci și prin Europa de Est, unde investește capital politic, într-o zonă care nu i-a prea interesat pe predecesorii săi și unde puterea economică a Germaniei și greutatea militară a SUA au avut un cuvânt mult mai greu de spus decât Parisul. Macron și colaboratorii săi încearcă să stabilească o rețea de aliați în estul continentului pentru a-și maximiza influența, în contextul propriului concept al „renașterii europene.

Și în contextul unor legături economice între Franța și această regiune subțiri în comparație cu Germania, principalul partener economic al Europei centrale. Observatorii apreciază că Macron trebuie să și arate că înțelege istoria est-europenilor, preocupările lor privind Rusia și importanța garanțiilor de securitate americane, în condițiile în care mulți estici privesc perplecși prietenia lui Macron cu Rusia și se întreabă, în egală măsură, dacă proiectele sale de „apărare europeană” nu vor slăbi garanția de securitate reală oferită de NATO.

 

Nu vreau veste galbene la Moscova

Macron și Putin au apărut în dezacord și cu privire la manifestările de amploare din Rusia, care denunță respingerea candidaturii mai multor opozanți ai Kremlinului la alegerile locale. Putin a declarat că autoritățile ruse acționează pentru ca menifestațiile să rămână „în cadrul legal”, pentru că „nu vrem o situație similară” celei generate de protestele „vestelor galbene” din Franța.