Evenimentul Zilei > Actualitate > Noi măsuri de restricții în Capitală? Incidența s-a dublat. Magazinele s-ar putea închide iar
Noi măsuri de restricții în Capitală? Incidența s-a dublat. Magazinele s-ar putea închide iar

Noi măsuri de restricții în Capitală? Incidența s-a dublat. Magazinele s-ar putea închide iar

În București, rata de infectare cu Covid-19 s-a dublat în ultimele două săptămâni, ajungând de la 0,48 la mie în 23 august la 1, 08 la mie în 6 septembrie.

Incidența cazurilor de Covid-19 în București a trecut de pragul de 1 la mia de locuitori, iar prima măsură care urmează să fie luată, la nivelul Capitalei, este introducerea obligativității purtării măștii în jurul școlilor.

Autoritățile atenționează că rata de infectare crește abrupt și trebuie să ne așteptăm la noi restricții. Iari au fost raportate 1.035 de cazuri noi, în contextul în care, în zilele de duminică, se fac cele mai puține testări.

Prima măsură – masca în aer liber

Prima măsură impusă va fi reintroducerea obligativității măștii de protecție în aer liber, pe o rază de 50 de metri, în jurul unităţilor de învăţământ.

Alin Stoica, prefectul Capitalei: “Rata de infectare Covid crește destul de abrupt. Unele estimări arată că ar putea să se dubleze o dată la două săptămâni. Asta înseamnă că vom ajunge în curând în scenariile prevăzute de hotărârea de guvern privind starea de alertă, pragurile care sunt deja stabilite, de 2 la mie, 3 la mie, 4 la mie, 7 la mie.”

Va fi restrînsă participarea la evenimente

În funcție de aceste praguri, autoritățile atenționează că urmează să fie restrânsă gradual participarea la diverse evenimente. Totodată, vor fi restricții privind activitățile artistice și economice. Va fi limitat din nou accesul în restaurante ori în sălile de spectacol.

Alin Stoica, prefectul Capitalei: ”La 7 la mie ajungem la restricționarea tuturor activităților economice, respectiv restrângerea programului de lucru.”

Și Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a atras atenția asupra situației din București.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: “Dacă se păstrează acest progres din perspectivă matematică, rata de creștere, în a doua jumătate a lunii octombrie, inclusiv Bucureștiul, ar putea atinge pragul de 6 la mie, cu toate consecințele care rezultă din acest lucru coroborat cu ordinul de ministru comun.”

Vaccinarea nu mai poate opri valul patru

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului “Matei Balş”“Lucrurile vor continua. Cred că mult mai important în valul patru este câte dintre infecții reprezintă pacienți care se internează, înseamnă presiune la nivelul spitalelor, câți au forme severe, câți ajung la terapie intensivă.”

Vaccinarea nu mai poate opri acest val patru, pentru că au fost ratate toate țintele. Marea relaxare anunțată la jumătatea lunii mai a inhibat încet dar sigur orice dorință de imunizare și asta se vede foarte clar. Pe 15 mai a fost ziua cu cei mai mulți vaccinați, peste 100.000, ceea ce le dădea curaj autorităților, pe de-o parte, să promită o țintă de vaccinare absolut nerealistă, iar pe de altă parte, să dea frâu liber relaxării tuturor, indiferent că sunt vaccinați sau nu.

Suntem în septembrie deja și această țintă a fost abandonată demult. Avem un total de puțin peste cinci milioane de vaccinați și în ritmul actual ne-ar trebui vreo doi ani ca să ajungem la 10 milioane de persoane imunizate anti-COVID. În acest weekend am avut ziua cu cei mai puțini vaccinați de până acum.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: