Ce mai căutăm la Jocurile Olimpice de iarnă?

Ce mai căutăm la Jocurile Olimpice de iarnă?

De mai bine de o săptămână, cu tot respectul pentru alte competiţii, ora exactă în sportul mondial se dă la Soci, în Rusia, acolo unde se desfăşoară cea de-a 22-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Deşi multe dintre discipline au fost programate la ore la care cei mai mulţi români muncesc sau, mă rog, ar trebui să muncească, televiziunea publică, cea care a avut exclusivitate pentru Soci 2014, a anunţat audienţe bunicele. Românii se uită însă la Olimpiada de la Soci pentru a-i vedea pe alţii, nu pe ai lor. Românii, la microbişti mă refer, sunt fani ai finlandezilor, ai americanilor, poate puţin şi ai ruşilor. Dar nu şi fanii alor lor. Cu cine să ţii? Şi la ce sport?

În 21 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă, hai să zicem totuşi 22, că şi asta de la Soci e aproape de final, România nu a cucerit decât o medalie, în '68, la Grenoble, la bob. Înainte de 1989 şi puţin după, sportivii români mai mergeau la Olimpiadele de iarnă cu ceva speranţe. Acum merg doar să se plimbe. La Vancouver, acum patru ani, au mers 28 de sportivi, plus personalul auxiliar. La Soci s-au dus "doar" 24. Băieţii şi fetele au făcut poze, au socializat, s-au distrat. Pe unii nu i-au lăsat oficialii competiţiei să intre în concurs, ca să nu îi aibă pe conştiinţă...

De ani buni, sportivii români merg la Jocurile Olimpice de iarnă degeaba. Aşa cum o fac sportivii din Jamaica ori Insulele Virgine sau Tonga. Fără niciun rost. Aia cu "dom’le, căpătăm experienţă" e vrăjeală. Nu mai există infrastructură, nu mai există bază de selecţie, nu mai există nimic. Şi asta într-o ţară cu potenţial, cel puţin teoretic. Olanda a strâns până ieri 22 de medalii la Soci, dintre care şase de aur! Olanda! E adevărat, batavii s-au specializat pe patinaj viteză. De ce nu ne-am specializa şi noi, de exemplu, măcar pe curling. Patinoare nu mai avem, pârtii de schi avem doar pentru pantofarii care se dau la vale cu sacul...

Ne puteți urmări și pe Google News

Slovenia a jucat ieri un sfert de finală la hochei pe gheaţă. Ştiaţi că Slovenia (am luat la întâmplare exemplul fostei republici iugoslave), cu o populaţie de doar două miloane de locuitori, are, teoretic, mai puţine patinoare şi mai puţin hocheişti legitimaţi decât avem noi? Şi cu toate astea au o echipă naţională de hochei. Şefii federaţiilor sporturilor de iarnă de la noi invocă mereu acelaşi motiv, lipsa banilor. Dar nici nu fac ceva să scoată din nămeţi disciplinele pe care le "patronează".

Peste patru ani, Jocurile Olimpice de iarnă se vor ţine la Pyeongchang, în Coreea de Sud. Vom merge şi acolo. Nu noi, ci sportivii şi oficialii unor discipline falimentare şi fără viitor în condiţiile date. Coreea de Sud! Ce tentant sună! E frumos în Coreea de Sud.