Evenimentul Zilei > Economie > Ce mai bună veste pentru toată României. A venit de la Comisia Europeană
Ce mai bună veste pentru toată României. A venit de la Comisia Europeană

Ce mai bună veste pentru toată României. A venit de la Comisia Europeană

Comisia Europeană și-a majorat semnificativ așteptările privind creșterea economică a României pe 2021, după performanța din primul trimestru. În prognoza de vară publicată miercuri, Comisia Europeană estimează un avans al economiei cu 7,4% în 2021, urmat de o creștere de 4,9% în anul următor.

În urmă cu doar două luni, prognoza de primăvară a Comisiei includea o estimare de 5,1% pentru acest an. Prognoza pentru 2022 este neschimbată.

Economia României a crescut puternic în primul trimestru (+2,8% față de trimestrul anterior), susținută de consumul privat și investiții, notează Executivul UE.

Comisia spune că încrederea mediului de afaceri și a consumatorilor sunt solide, iar consumul și investițiile sunt preconizate să rămână robuste pe parcursul anului. De asemenea, sectorul industrial are perspective pozitive, potrivit datelor privind comenzile, iar exporturile sunt preconizate să crească pe măsură ce principalii parteneri comerciali ai României își revin, scrie euroactiv.ro.

Pe de altă parte, creșterea puternică a prețurilor la energie va afecta rata inflației, care este așteptată să ajungă la 3,2% la sfârșitul anului, față de 2,3% în 2020 (în prognoza anterioară, Comisia Europeană estima rata inflației pentru 2021 la 2,9%.

Florin Câțu nu scăpat prilejul de a-și exprima satisfacția

Evident că estimările Comisiei Europene l-au bucurat pe premierul României, care nu a rata ocazia de se împăuna cu realizările.

„Am promis, am făcut!
Comisia Europeană estimează o creștere economică de 7.4% în 2021 pentru România.
CEA MAI MARE creștere economică din UE!
Sectorul privat a răspuns pozitiv la măsurile implementate până acum și are încredere că ne vom ține de TOATE reformele anunțate.
#RomaniiTrebuieSaStie”, a scris pe pagina lui de Facebook premierul Florin Cîțu.

În sprijinul afirmațiilor sale, Cîțu a postat pe pagina sa de socializare și „clasamentul”, în care România și Irlanda, conduc detașat.

În prognoza publicată în luna mai, creşterea economică din România în 2021 este de la 5,1% în primăvară la 7,4%, cel mai mare procent din UE şi 4,9% în 2022.

La nivelul Uniunii, creşterea PIB este estimată la 4,8% în 2021 şi 4,5% în 2022, România având cea mai mare rată de creştere prognozată în acest an între statele membre.

Pe locul doi se află Irlanda, cu 7,2%, urmată de Ungaria, cu 6,3%, Spania cu 6,2% şi Franţa cu 6%.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: