Ce lovitură pregătesc PSD, ALDE și Pro România. Liberalii au motive de îngrijorare

PSD, ALDE și Pro România poartă negocieri pentru formarea unei alianțe de centru-stânga care să participe la următoarele alegeri locale și parlamentare. De altfel, cele trei partide colaborează și acum, în Parlament, formând o majoritate care și-a propus să demită Guvernul Orban prin moțiune de cenzură.

PSD, ALDE şi Pro România poartă discuții pentru formarea unei alianțe care să participe pe liste comune la alegerile locale şi parlamentare programate pentru acest an. Anunțul a fost făcut de preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Sunt în momentul de faţă discuţii între noi, ALDE, PSD şi Pro România pentru formarea unei coaliţii care să participe la următoarele alegeri locale şi parlamentare. (...) Credem că avem o şansă reală la următoarele alegeri mergând într-o coaliţie de centru-stânga”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a precizat că discuțiile dintre cele trei partide politice vizează și o altă temă, respectiv depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban.

„Mai discutăm şi despre depunerea unei moţiuni de cenzură având în vedere neputinţa şi incompetenţa acestui Guvern. Cei de la PSD au pus problema, după părerea mea foarte corect, că, dacă PNL nu va respecta legea referitoare la majorarea punctului de pensie cu 40%, acesta este un motiv suplimentar de depunere a unei moţiuni de cenzură”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

El a spus că viitorul Guvern, indiferent de formula sa, monocolor, coaliţie sau de uniune naţională, va avea o viaţă foarte scurtă, iar rolul său va fi și să organizeze cele două rânduri de alegeri care urmează. Tăriceanu a mențjonat că imediat după demiterea Guvernului Orban va trebui desemnat un nou cabinet care să organizeze alegerile. Drept urmare, din această perspectivă, un Cabinet de uniune națională ar fi mai greu de negociat de partide.

„Formula unui Guvern de uniune naţională nu este o formulă greşită. Totul depinde însă de conjunctură. Având în vedere că alegerile viitoare parlamentare sunt foarte apropiate, cred că alcătuirea unui Guvern de uniune naţională va fi o operaţiune mai complicată. La căderea Guvernului Orban, trebuie să ne gândim imediat la un Guvern care trebuie să aibă drept misiune exclusiv organizarea alegerilor, un Guvern cu viaţă foarte scurtă de două, trei luni şi apoi, în funcţie de rezultatul alegerilor, de rezultatul voinţei populare exprimate prin vot, se pot găsi alte formule”, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.