Autoritățile din Republica Moldova îi îndeamnă pe moldoveni să voteze la alegerile europarlamentare, dacă au cetățenia unui stat membru al UE.
Cine și unde poate vota în Republica Moldova sau în străinătate, la europarlamentare
Între 6 și9 iunie, locuitorii din Uniunea Europeană își vor vota parlamentarii pentru noua legislatură a organului legislativ și reprezentativ al UE.
Noua legislatură a Parlamentului European va avea 720 de deputați, față de 705 cât sunt în prezent. În fiecare stat al UE sunt aleși deputați în Parlamentul European proporțional cu numărul de locuitori. România va avea, de exemplu, 33 de eurodeputați
Pentru un mandat în Parlamentul European pot candida reprezentanți ai unor partide politice sau candidații independenți. După ce sunt aleși, deputații din Parlamentului European se unesc în grupuri și facțiuni conform ideologiei, indiferent de țara din care provin, dar există și . De exemplu, socialiștii din Ungaria se unesc cu socialiștii din Italia și din alte țări, etc. Sunt deputați care rămân neafiliați, adică în afara facțiunilor.
Care a fost componența Parlamentului European
În actuala legislatură, în Parlament European există șapte grupuri: Partidul Popular European, cu 176 de membri, de centru-dreapta, al cărui membru asociativ este partidul de guvernământ din Moldova PAS, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, cu 145 de membri, de stânga, marxiști, socialiști, grupul „Renew Europe”, succesorul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), cu 103 eurodeputați, majoritar de stânga.
Urmează Grupul Verzilor – Alianța Liberă Europeană , cu 72 de membri, ecologiști și ecologiști radicali de stânga, grupul Identitate și Democrație, cu 65 de europarlamentari, ce include partide de dreapta și extremă dreapta, Reformiștii europeni, cu 64 de membri, Stânga Unită Europeană cu 38 de eurodeputați. Mai există și 44 de parlamentari independenți.
Important de precizat este că, spre deosebire de majoritatea sistemelor din statele naționale, Parlamentul European nu are inițiativă legislativă, ci doar să dezbată și să adopte proiectele de lege împreună cu Consiliul Uniunii Europene.
Dar Parlamentul European este cel care aprobă executivul Uniunii, anume Comisia Europeană (CE), și pe președintele acesteia. În prezent, Comisia Europeană este condusă de Ursula von der Leyen.
Cine va putea vota la europarlamentare
Toți cetățenii țărilor Uniunii Europene pot vota pentru Parlamentului European. În Republica Moldova locuiesc peste un milion de cetățeni români, dar și cetățeni ai altor state UE.
Pentru cetățenii români vor fi deschise 52 de secții de votare în Republica Moldova: 13 la Chișinău, două la Bălți și câte una la Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Călărași, Durlesți, Strășeni, Stăuceni, Băcioi, Mereni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Florești, Glodeni, Șoldănești, Sângerei, Rezina, Ungheni, Fălești, Telenești, Cahul, Cantemir, Leova, Cimișlia, Giurgiulești, în satele Bardar și Rezeni, raionul Ialoveni și în satul Carabetovca, raionul Basarabeasca.
Lista cu adresle. La euroalegeri vor putea participa doar cei care dețin pașapoarte românești sau ale altui stat european.
Pentru posesorii de pașaport din Bulgaria vor fi deschise 7 secții de votare: la Ambasada Bulgariei la Chișinău, la Consulatul Bulgariei din Taraclia, precum și la Cahul, Comrat, Tvardița, Ceadîr-Lunga și Copciac.
Cei care au pașaport al unei alte țări din UE vor putea vota la ambasada țării respective.