Ce lipseşte din dieta femeilor

Din cauza alimentaţiei sărace în calciu, potasiu şi fibre, multe femei au probleme de imunitate. Dezechilibrele pot fi însă corectate.

Alimentaţia femeilor este, în general, săracă în calciu, magneziu, potasiu, fibre şi vitaminele A, C şi E, afirmă medicii nutriţionişti. Din acest motiv, multe femei sunt anemice, iar o parte dintre problemele de sănătate pe care le au de-a lungul vieţii apar pe fondul unei alimentaţii deficitare şi al unui sistem imunitar slab. Medicii le sfătuiesc ca, înainte să apeleze la suplimentele nutritive, să încerce să-şi corecteze regimul alimentar cu ajutorul fructelor, al legumelor şi al lactatelor. Calciu din somon şi spanac

Pentru asigurarea necesarului de calciu, mineral care susţine sistemul muscular şi osos, este nevoie ca produsele lactate să nu lipsească în nicio zi din dietă.

Calciul este bine absorbit atunci când ajunge în organism împreună cu lactoza (zahărul din lapte). Dacă nu vă place să beţi lapte ori nu-l puteţi tolera, puteţi apela şi la alte surse de calciu, cum ar fi iaurtul, brânza, somonul, spanacul. Calciul se mai găseşte şi în cereale, suc de portocale natural, lapte de soia.

Potasiul este deosebit de important pentru că menţine o bună tensiune arterială, o balanţă corectă a fluidelor din corp şi ajută la funcţionarea muşchilor şi a nervilor. Un adult are nevoie de aproximativ 4,7 grame de potasiu pe zi, dar puţini îl asimilează în această cantitate. Dintre fructe, bananele sunt o sursă bună de potasiu, dar mineralul se găseşte şi în cartofi făcuţi la cuptor, roşii, iaurt, ton.

Fibrele sunt un alt element necesar în dietă, însă multe femei se gândesc să-şi îmbunătăţească alimentaţia cu fibre abia după pensionare. „Oamenii gândesc că fibrele sunt pentru persoanele în vârstă, nu şi pentru cele tinere”, a declarat, pentru publicaţia medicală WebMd, nutriţionistul Lucia Kaiser, de la Universitatea California (SUA). Alimentaţia bogată în fibre reglează tranzitul intestinal şi fereşte organismul de cancerul la colon. Fibrele, indicate mai ales celor care doresc să piardă în greutate, se găsesc în cereale, fasole, dar şi în fructe precum perele. Nucile şi migdalele au magneziu Magneziul întăreşte oasele şi menţine rezistenţa sistemului imunitar. De asemenea, joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii inimii, muşchilor, nervilor. Magneziu se poate găsi în nuci, cereale, migdale.

Pentru vitaminele A, C şi E este indicat să consumaţi morcovi, broccoli şi portocale, precum şi seminţe de tot felul. Acestea din urmă conţin vitamina E, dar şi grăsimi sănătoase pentru organism.

"Oamenii gândesc că fibrele sunt pentru persoanele în vârstă, nu şi pentru tineri."- Lucia Kaiser, nutriţionist american