Ce își dorește cel mai mult Anghel Iordănescu, la împlinirea vârstei de 70 de ani

Ce își dorește cel mai mult Anghel Iordănescu, la împlinirea vârstei de 70 de ani

Anghel Iordănescu, fost selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani.

Cu această ocazie reputatul fost fotbalist și selecționer  a spus că lucrul pe care şi-l doreşte cel mai mult în acest moment este ca lumea să depăşească această perioadă dificilă provocată de pandemia de coronavirus şi este convins că fotbalul va reveni pe făgaşul normal chiar dacă acum este „trist".

Iordănescu a menţionat că va rămâne pentru totdeauna apropiat fotbalului, sport care i-a oferit totul, atât ca jucător, cât şi ca antrenor. El şi-a adus aminte cu plăcere de performanţa realizată cu Steaua în 1986, când câştiga Cupa Campionilor Europeni, dar şi de atingerea sferturilor de finală ale Cupei Mondiale din 1994 cu echipa naţională.

De altfel, regretul cel mai mare al carierei sale de antrenor este legat chiar de meciul cu Suedia, din 10 iulie 1994, când România era egalată în prelungiri după o greşeală a portarului Florin Prunea şi ulterior eliminată la loviturile de departajare. În ciuda acelui eşec, Iordănescu nu-şi reproşează alcătuirea primului unsprezece, ci întârzierea cu care a făcut schimbările. El susţine că şi acum, când revede imaginile de la finalul partidei cu Suedia, simte „o ciudă" pe propria persoană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anghel Iordănescu este de părere că noul stadion care se construieşte în Complexul Sportiv din Bulevardul Ghencea ar trebui să poarte numele lui Emeric Ienei, cel care a condus Steaua în perioada în care câştiga Cupa Campionilor Europeni. De asemenea, el susţine că arena din Ghencea ar trebui să poată fi folosită de orice echipă care achită chiria, indiferent că se numeşte CSA Steaua, FCSB, Rapid sau Dinamo.

Referitor la reluarea campionatului Ligii I, fostul selecţioner a afirmat că fotbalul ar trebui trecut în plan secund şi că lucrul care trebuie să primeze este siguranţa şi sănătatea oamenilor.

Născut la 4 mai 1950, Anghel Iordănescu a evoluat ca jucător doar la Steaua şi OFI Creta. El are în palmares două titluri de campion cu Steaua (1976, 1978), patru Cupe ale României (1970, 1971, 1976 şi 1979) şi Cupa Campionilor Europeni (1986), când îndeplinea şi funcţia de antrenor secund. De asemenea, el a evoluat de 57 de ori în echipa naţională marcând 21 de goluri.

Ca antrenor la Steaua, el a câştigat patru titluri de campion (1987, 1988, 1989, 1993), două Cupe ale României (1987, 1989) şi Supercupa Europei (1986). În străinătate, Iordănescu a câştigat Liga Campionilor Asiei cu echipele saudite Al Hilal (2000) şi Al Ittihad (2005).

Cele mai mari performanţe le-a realizat ca selecţioner al primei reprezentative a României, pe care a reuşit să o califice la patru turnee finale, Cupa Mondială din 1994 şi 1998 şi Campionatul European 1996 şi 2016. La Cupa Mondială din 1994 a obţinut cea mai mare performanţă din istoria echipei naţionale a României, atingerea fazei sferturilor de finală.

„Fotbalul este foarte trist în aceste momente având în vedere sistarea lui, dar şi prin prisma a ceea ce se întâmplă în ţară. Mă refer la tristeţea oamenilor, la problemele şi necazurile lor, la suferinţele lor din ziua de azi. Şi pot spune că de ziua mea mi-aş dori mai mult decât orice să depăşim momentul delicat provocat de această pandemie. La modul general, fotbalul a fost şi va rămâne întotdeauna frumos pentru noi toţi. Adică pentru cei care îl practică, pentru cei care îl antrenează, pentru cei care îl conduc şi, bineînţeles, pentru cei care îl susţin din tribune şi din faţa televizoarelor. Fotbalul este o parte importantă din viaţa noastră. Azi este o zi frumoasă, o zi importantă pentru mine şi dorinţa şi credinţa mea este că împreună vom putea să depăşim acest obstacol cu care ne luptăm”, a spus Iordănescu În legătură cu cele mai frumoase amintiri legate de fotbal, marele campion a spus că nu va uita niciodată meciurile generaţiei de aur" de la Cupa Mondială din Statele Unite.

„Este foarte, foarte greu să fac o diferenţiere, pentru că fotbalul mi-a adus foarte multe bucurii, foarte multe satisfacţii. În acelaşi timp trebuie să recunosc faptul că am fost înconjurat şi de tristeţe în multe situaţii din viaţa mea, atât ca jucător, cât şi ca antrenor. Însă, dacă trebuie să aleg amintiri nu pot, nu am cum, să uit meciurile "generaţiei de aur" de la Cupa Mondială din Statele Unite, nu am cum să uit performanţele altei "generaţii de aur", de la Steaua, care cucerea Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei în 1986 şi 1987... dar acestea sunt numai câteva din momentele frumoase. Pentru că au fost multe, în special cele de la echipa naţională, care după mine reprezintă visul oricărui jucător de fotbal şi oricărui antrenor. Pentru că atunci când eşti la echipa naţională simţi că trăieşti şi că îţi reprezinţi ţara”, a mai spus fostul campion

Despre o revenire a fotbalului românesc la performanțele din trecut, Iordănescu a spus că acest lucru este greu de egalat.

„Poate e prea mult... nici nu îndrăznesc să mă gândesc. Dar măcar ca fotbalul românesc de acum să ajungă la performanţele naţionalei din 1998 (n.r. - atingerea optimilor de finală ale Cupei Mondiale) sau ale Stelei din 1988”, a mai spus Iordănescu Iordănescu a mai spus că ar fi prea mult ca noul stadion de pe Ghencea să-I poarte numele

„Sincer, chiar sincer, ar fi prea mult. Nu cred că numele meu ar trebui să fie purtat de două stadioane (n.r. - în prezent arena din Voluntari poartă denumirea "Anghel Iordănescu"). Eu am această convingere că noul stadion din Ghencea ar trebui să poarte numele lui Emeric Ienei. El merită pe deplin pentru tot ceea ce a făcut pentru Steaua şi întreg fotbalul românesc” a afirmat campionul

De asemenea, Iordănescu este optimist despre reluarea campionatului de fotbal în această perioadă de pandemie.

„În momentul de faţă nu trebuie să ne gândim decât la modul în care vom putea să depăşim această criză declanşată de coronavirus. Mai importantă decât orice este sănătatea oamenilor. Fotbalul va reveni, mai devreme sau mai târziu. Dar eu cred că nimic nu este mai important acum decât sănătatea şi siguranţa oamenilor, a jucătorilor, a antrenorilor şi a celorlalţi care ar fi implicaţi în repornirea campionatului intern. Haideţi să fim optimişti. Eu cred că în cele din urmă lucrurile vor intra pe făgaşul normal şi în final o vom scoate la capăt. Atât în lupta contra coronavirusului, cât şi în ceea ce priveşte existenţa fotbalului românesc”, a conchis Iordănescu, potrivit agerpres.ro