Evenimentul Zilei > Social > Ce întrebări conține formularul de vaccinare pentru copii şi când va fi distribuit în școli pentru a fi completat de părinți
Ce întrebări conține formularul de vaccinare pentru copii şi când va fi distribuit în școli pentru a fi completat de părinți

Ce întrebări conține formularul de vaccinare pentru copii şi când va fi distribuit în școli pentru a fi completat de părinți

Părinții care nu vor completa formularele privind vaccinarea copiilor nu vor fi sancționați, însă riscul este să răspundă foarte mulți părinți cu „nu” la întrebarea dacă sunt sau nu de acord să își vaccineze copiii, a declarat ministrul Educației.

Formularele privind vaccinarea copiilor vor fi distribuite în școli începând cu 13 septembrie, pentru a fi completate de părinți în termen rezonabil, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu. Cei care nu o vor dori să le completeze nu vor fi sancționați, dar demersul are ca scop să se vadă care este dorința de imunizare.

Întrebările de pe formularul de vaccinare pentru copii

La începutul anului şcolar, părinții vor trebui să răspundă la întrebările din formular. În ceea ce privește ultima întrebare, ministrul a spus că există riscul ca foarte mulți părinți să răspundă cu nu.

1. Copilul este vaccinat sau nu?

2. În cazul în care nu este vaccinat, aș fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?

Întrebat despre părinții care nu doresc să vină cu aceste formulare completate, şi dacă îi poate obliga cineva, ministrul a răspuns:

„Acum, dacă aș fi părinte nu știu de ce n-aș dori să răspund la întrebarea „copilul este vaccinat sau nu?” și mai apoi la întrebarea „în cazul în care nu este vaccinat, aș fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?”.

Nu există sancțiuni pentru părinții care nu răspund

Dacă mă întrebați, pot să vă răspund foarte concret și la obiect: nu există sancțiuni pentru părinții care nu răspund, dar îmi place să cred că vor fi foarte puțini aceia care nu vor răspunde.

Repet, e dreptul lor să decidă cu da sau cu nu, dar să știm și noi care este dorința de vaccinare. Pentru acei părinți care vor decide că sunt de acord cu vaccinarea, să putem organiza echipe mobile în acele școli. Pe de altă parte, vă mai spun încă ceva… am așa un puseu de sinceritate… să vedem și noi cum stăm ca să ne eliminăm orice iluzie.

Riscul este să răspundă foarte mulți părinți cu nu, dar atunci măcar știm și noi că, în cea mai mare parte, nu suntem de acord cu vaccinarea, dar în același timp vrem ca școlile să fie un mediu sigur”, a explicat ministrul.

E dreptul lor să decidă cu DA sau cu NU, dar să știm și noi care este dorința de vaccinare

El a precizat că scopul acestui demers este ca pentru acei părinți care vor decide că sunt de acord cu vaccinarea, să se poată organiza echipe mobile în acele școli.

Formularele vor fi apoi strânse de către inspectoratele școlare care le vor da mai departe direcțiilor de sănătate publică, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul a declarat la Digi24 că în fiecare școală a fost desemnată o persoană cu atribuții în protecție sanitară, care va asigura legătura între DSP și părinți, pentru a le explica avantajele și necesitarea vaccinării anti-Covi la copii.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat pe tema vaccinării, că în cazul școlilor se iau în considerare două scenarii:

-deschiderea de puncte de vaccinare în cabinetele școlare acolo unde sunt,

-sau deplasarea cu o echipă mobilă la școlile unde sunt persoane care doresc să se vaccineze, elevi, părinți sau profesori.