Ce îi cere un deputat PNL premierului Grindeanu: Este o obligaţie a actualei clase politice

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu. Prin aceasta, Raeţchi îi solicită sprijin pentru înfiinţarea Muzeului Victimelor Comunismului la Fortul 13 Jilava şi salvarea acestui spaţiu pentru a recupera memoria luptătorilor anticomunişti.

"Crearea unui Muzeu al Victimelor Comunismului reprezintă o obligaţie a actualei clase politice - obligaţie care a fost amânată nepermis de mult. Lipsa voinţei politice şi orgoliile partidelor care au dorit să îşi asume paternitatea acestui proiect au împiedicat realizarea sa, chiar dacă au trecut 27 de ani de la Revoluţie. Voi lansa în dezbatere publică o iniţiativă legislativă prin care propun ca fostul penitenciar Fortul 13 Jilava să treacă din administrarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în administrarea Ministerului Culturii şi transformarea sa în muzeu, pe care vă rog să o susţineţi", scrie Ovidiu Raeţchi în scrisoarea adresată premierului.

El adaugă că "Fortul 13 de la Jilava trebuie salvat şi intervenţia pentru reabilitarea sa trebuie să se realizeze rapid: acesta se află într-o stare avansată de degradare şi riscă să se prăbuşească. Investiţii de zeci de mii de euro realizate deja pentru reabilitarea Fortului 13 se vor pierde, la care se adaugă eşecul recuperării unui spaţiu esenţial pentru recuperarea memoriei victimelor comunismului. Sunt convins că înţelegeţi importanţa recuperării şi salvării Fortului 13 - un simbol al totalitarismului în România - în condiţiile în care aţi declarat că şi bunicul dumneavoastră a fost încarcerat pe vremea comuniştilor după ce a fost condamnat la închisoare pentru 'uneltire împotriva orânduirii'. De aceea, vă rog să susţineţi ridicarea unui Muzeu al Victimelor Comunismului. Este un proiect care a fost amânat de prea multe ori", potrivit deputatului PNL.

Fostul deputat liberal Dan Cristian Popescu a iniţiat, în 2014, o propunere legislativă privind înfiinţarea unui Muzeu al Istoriei Totalitarismului în România, însă a fost sortită eşecului, deoarece Camera Deputaţilor a respins-o, în 21 februarie, în calitate de for decizional.

Alte ţări europene, precum Ungaria, Cehia şi Polonia au întreprins astfel de demersuri.