Evenimentul Zilei > Social > Bombă! Ce i se pregătește lui Traian Băsescu. Romii nu-l iartă: ”A incitat la ură”
Bombă! Ce i se pregătește lui Traian Băsescu. Romii nu-l iartă: ”A incitat la ură”

Bombă! Ce i se pregătește lui Traian Băsescu. Romii nu-l iartă: ”A incitat la ură”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a ajuns în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce trei ONG-uri l-au reclamat pentru ”declarații discriminatorii și incitatoare la ură” la adresa minorității rome.

Cele trei ONG-uri semnatare sunt Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO) și Asociația MozaiQ LGBT, care  solicită Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliului Național al Audiovizualului să își exercite mandatul cu privire la declarațiile discriminatorii și incitatoare la ură ale lui Traian Băsescu exprimate în data de 1 mai 2020, la adresa minorității rome.

În comunicatul Centrului de Resurse Juridice se arată că ”printr-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii “100%” de la Realitatea Plus , cu referire la restricțiile impuse pe perioada pandemiei, încălcarea acestora și posibilul termen de 15 mai de încetare a stării de urgență, dl Traian Băsescu a avut un discurs lung de diferențiere a cetățenilor români de etnie romă de etnicii neromi, printr-o serie de afirmații naționaliste și rasiste, începând cu folosirea termenului de țigan în locul celui de rom și marcând, din nou, un discurs ignorant și populist prin care statul român își neagă cetățenii de etnie romă.

”Uite, cred că și aici, s-a dovedit o dată în plus că bunătatea și toleranța românilor până la urmă ajung să le aducă prejudicii. Pentru că, în mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (…). Acuma tot ce vedeți aici să știți că se petrece și în străinătate, iar acolo se vorbește despre români. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem și, până la urmă, să renunțăm și la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt țigani. Asta este etnia despre care vorbim. Și așa trebuie să o numim”, este citat Traian Băsescu.

”Într-o incercare eșuată de a avea probabil și afirmații în favoarea sa, negeneralizatoare, dl Băsescu continuă să discrimineze într-un mod similar celui în care i s-a mai constatat, în două rânduri [1] – [2], faptă de discriminare:

”Pe de altă parte, este bine să știm un lucru. Nu toți țiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, ai țiganii căldărari, ăia-s cu meserie, sunt țiganii cu pălării, care sunt respectabili, nu fură, muncesc, își țin familiile, au creat sate ale lor, în care trăiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili. Dar este și această categorie, care, în general, provine din rândul țiganilor nomazi, care nu este capabilă ea însăși de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-și tranșeze lucrurile între ei, și nu prin judecători și procurori, și care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea asta si în toată Europa”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: