Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că este de acord că trebuie o dezbatere foarte serioasă ''pe ce sunt puşi copiii la şcoală să înveţe'', pentru că, în opinia sa, aceştia ''fac lucruri pe care nu le folosesc''. Ieri, președintele Klaus Iohannis a spus că este o ''ruşine naţională'' faptul că, la început de an şcolar, 4.000 de instituţii de învăţământ nu au autorizaţie de funcţionare. Șeful statului a lansat o provocare Guvernulu : "să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezultate în cazul acestei chestiuni".
"M-a bucurat faptul că domnul preşedinte Iohannis, în sfârşit, a ajuns în România reală, cea în care într-adevăr sunt foarte multe probleme. Împreună cu Guvernul putem să ajutăm, domnia sa ştie, că a fost primar, şi a zis că efectiv locaţiile şcolilor sunt ale primăriilor. Cred că mai ştie, tocmai pentru că a fost primar, că în 2010 Guvernul cu Predoiu ăsta de azi le-a tăiat la primari cotele defalcate de TVA şi nu au mai avut bani să întreţină şcolile. De asemenea, cred că ştie şi eu sunt de părere că oricâte probleme sunt cu şcolile administrate de primari oricum e mai bine decât să fie administrate de minister la Bucureşti toate şcolile. Sunt de acord că trebuie o dezbatere foarte serioasă pe ce îi punem pe copii să înveţe. Acum sunt şi eu tată a doi copii şi nu sunt mulţumit, mi se pare că fac lucruri pe care nu le folosesc şi nu fac lucruri pe care ar trebui să le facă", a spus Ponta, întrebat despre propunerea preşedintelui Iohannis de a elabora un pact pe trei ani care să rezolve problemele din educaţie.
El a adăugat că programa nu o poate decide el, ca părinte, ci specialiştii din domeniu.
"Eu am învăţat în patru ani că fiecare vine la Educaţie şi mai face o reformă şi, nu ştiu cum, iese mai rău decât înainte. Acum noi trăim pe legea 1, cea din 2011 a lui Funeriu, care şi el a făcut o reformă. Vreau să nu zăpăcim oamenii cu reformele, să ne gândim, să măsurăm de 100 de ori şi dacă e bine să tăiem", a precizat Ponta.
Premierul a menţionat că marţi se întâlneşte cu sindicaliştii din educaţie pentru a discuta ''problemele de zi cu zi''.