Organizat, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare, CEx-ul PSD va tranșa remanierile mult dorite de Liviu Dragnea. „Evenimentul zilei” vă prezintă, în exclusivitate, cele mai recente informații vizând apropiatele permutări guvernamentale, cu mențiunea că unele dintre acestea s-ar putea modifica, de-a lungul zilelor imediat următoare, întrucât negocierile sunt în toi, atât la vârful PSD, cât și în cadrul coaliției de guvernare.
Potrivit surselor EVZ, lista miniștrilor care vor fi remaniați comportă cel puțin șapte nume sigure, acestora alăturându-se însă și altele, sonore, care încă reprezintă subiecte de negociere. În această ordine de idei, mult trâmbițata „evaluare” a premierului Viorica Dăncilă nu va reprezenta decât suma înțelegerilor parafate de Liviu Dragnea și apropiații acestuia.
Cine pleacă
Remaniabilii bătuți în cuie sunt: George Ivașcu (Cultură), Lucian Șova (Transporturi), Dănuț Andrușcă (Economie), Bogdan Trif (Turism), Ioana Bran (Tineret și Sport) și Paul Stănescu (Dezvoltare Regională). Acestora li s-ar putea adăuga două nume grele, a căror soartă nu a fost încă decisă: Mihai Fifor (Apărare) și Eugen Teodorovici (Finanțe), capul celui din urmă fiind solicitat cu vehemență de baronul de Tulcea, Horia Teodorescu. Aceleași surse precizează că, foarte probabil, Lucian Șova va fi menținut în Cabinetul Dăncilă, dar nu este încă sigur dacă va fi promovat la un alt minister, sau doar într-o poziție secundară.
Oprișan își impune omul la Transporturi
Problemele lui Șova au fost generate chiar de baronul de Vrancea – l-am numit pe Marian Oprișan – care face presiuni pentru a-și impune apropiatul, pe Iulian Ghiocel Matache, la butoanele Transporturilor. Potrivit surselor noastre, Olguței Vasilescu (Muncă) i s-a oferit alternativa de a prelua portofoliul rebelului Paul Stănescu, Dezvoltarea Regională, însă aceasta evită să-și strice relațiile cu baronul de Olt. În cărți pentru un post de vicepremier ar fi baronul de Giurgiu, Niculae Bădălău, dar acest aspect nu a fost încă hotărât definitiv.
O remaniere ar putea să o vizeze și pe Sorina Pintea, ministrul Sănătății, aceasta pierzând susținerea organizației PSD Maramureș, la șefia căruia se află Gabriel Zetea, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea. Pentru portofoliul Educației se încălzește Ecaterina Andronescu, senatoarea acceptând oferta teleormăneanului, care o curtează și pentru șefia PSD București.
Șefia Ministerului Cercetării și Inovării îi va reveni senatorului PSD de Alba, Daniel Breaz, rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Aceleași surse susțin că Bogdan Cojocaru va rămâne la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Înțepături pentru Stănescu
Baronul PSD-ist de Vrancea – l-am numit pe Marian Oprişan – a declarat, miercuri, că miniștrii care nu comunică nu au ce căuta în funcţii guvernamentale, avertizând că Paul Stănescu „nu a comunicat deloc”. „Toţi miniştrii Cabinetului trebuie să iasă public şi să explice măsurile bune pe care le-au luat, măsuri care sunt de natură ca cetăţenii României să aibă o viaţă mai bună. Cei care nu comunică nu au ce să caute în funcţii guvernamentale, pentru că în primul rând calitatea de ministru este o calitate politică, de natură să aducă de fiecare dată în faţa cetăţenilor măsurile pe fiecare domeniu pe care îl conduce un ministru”, a afirmat Oprişan, la Parlament.
Întrebat dacă Paul Stănescu a comunicat bine, Oprişan a spus: „În opinia mea, nu, nu a comunicat deloc. Este colegul meu, este om destoinic, un preşedinte de Consiliu Judeţean bun, dar la capitolul comunicare în ceea ce priveşte activitatea MDRAP aceasta nu a existat!”. „Olguţa Vasilescu este un om foarte determinat”, a adăugat el, întrebat dacă Vasilescu ar un ministru mai bun al Dezvoltării decât Paul Stănescu.