Ce face Guvernul cu pensiile speciale după decizia Comisiei Europene. „Nu au interes să bulverseze sistemul”

Pensii. Sursa foto: Elena Crk | Dreamstime.com

Guvernul României a transmis ce va face în privința pensiilor speciale. Discuțiile purtate de Nicolae Ciucă la Bruxelles nu aduc vești bune pentru pensionarii din țara noastră.

Guvernul României a susținut că discuțiile cu partenerii din Comisia Europeană continuă și în prezent. Acestea au drept scop „clarificarea faptului că, la fel ca în oricare alt stat membru european, pensiile militare sunt pensii de serviciu și nu speciale” au explicat reprezentanții de la Palatul Victoria. De asemenea, Guvernul a mai precizat, într-un răspuns oferit pentru Știrile TVR, că „Știm că nici Comisia, nici statele membre nu au interes să bulverseze sistemul de apărare națională într-o astfel de perioadă”.

România și-a asumat în ceea ce privește reforma pensiilor, că trebuie atinse toate obiectivele trecute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acestea sunt puse, deja, calendarul stabilit. De asemenea, Comisia Europeană va evalua pașii făcuți de țara noastră la fiecare cerere de plată.

Ce a stabilit Comisia Europeană în privința pensiilor speciale

Comisia Europeană a transmis un răspuns în care a explicat care este situația pensiilor speciale din România. Instituția a fost întrebată dacă a fost de acord ca aceste venituri să nu fie modificate în niciun sens. Este vorba de schimbări în privința cuantumului, vechimii și vârstei de pensionare.

În acest context, CE a transmis că „O etapă specifică, cu termen limită la sfârșitul anului 2022, se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare. Aceasta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element cheie al PNRR al României. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată”.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește data limită pentru finalizarea legii pensiilor, Comisia a precizat că România trebuie să pună la punct proiectul de lege până în trimestrul 1 al anului 2023. Este important de precizat că îndeplinirea satisfăcătoare a acestui pas ține de virarea celei de-a patra tranșe de bani din PNRR, se arată în răspunsul oferit pentru jurnaliștii de la G4Media.