Ce este zahărul de cocos și care sunt efectele sale benefice

Ce este zahărul de cocos și care sunt efectele sale benefice

Efectele dăunătoare ale zahărului obișnuit sunt din ce în ce mai evidente, astfel că adepții unui regim de viață sănătos încearcă să-l scoată din alimentație și să-l înlocuiască cu alte tipuri de îndulcitori, mai puțin nocivi, precum zahărul de cocos.

Zahărul de cocos este un zahăr natural care se obține din seva florilor de cocos care este supusă unui proces termic. În prima fază florile de cocos sunt culese, iar seva lor este strânsă în recipiente. Ulterior, seva este supusă unui proces termic în urma căruia apa conținută în sevă se evaporă, iar zahărul, produsul finit, apare sub forma unor mici granule de culoare maro și cu un ușor gust caramel. Zahărul de cocos seamănă foarte bine zahărul brut, doar că particulele sunt mult mai mici.

Comparativ cu zahărul de masă, care care este sărac din punct de vedere nutritiv, cel de cocos păstrează în compoziția sa substanțe nutritive precum și minerale precum fier, zinc, calciu si potasiu, antioxidantți și polifenoli. De asemenea, Zahărul de cocos conține inulină care încetinește absorbția glucozei și îi conferă un indice glicemic mai scăzut scăzut decât zahărul normal.

Acest produs conține o cantitate mult mai redusă de fructoză, raportat la zahărul normal, iar acest lucru îl recomandă persoanelor predispuse la obezitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este recomandat diabeticilor

Zahărul de cocos conține o fibrî numită inulină care ajută încetinirea absorbției glucozei și este o alternativă pentru cei care suferă de diabet. Mai multe studii medicale arată că inulina poate ajuta la reducerea menținerea nivelului de glucoză din sânge sub control, iar acest lucru este benefic pentru bolnavii de diabet.

Alertă alimentară! Consumul de orez îți poate fi poate fi fatal… Pericolul ascuns…

Gustul său este similar cu al zahărului, motiv pentru care poate fi folosit ca îndulcitor pentru ceai, cafea, dar și la preparara prăjiturilor. Chiar și așa, bolnavilor de diabet li se recomandă consumul cu moderație pentru că acesta

Zahărul de cocos conține mai multe vitamine, minerale și nutrienți în cantități mici. În conținutul său sunt prezente fierul și zincul. De asemenea, zahărul de cocos conține o cantitate  semnificativă de fitonutrienți, substanțe care ajută la reducerea glicemiei, colesterolului și care fac zahărul de cocos să fie mult mai bun comparativ cu alte tipuri de îndulcitori.

Pe de altă parte, inulina despre care am arătat mai sus, stimulează creșterea bifidobacteriilor intestinale care ajută sistemul imunitar.  Bifidobacteriile ajută la restabilirea bacteriilor bune din intestin, care pot să fie distruse în urma unor tratamente cu antibiotice chimioterapie etc.

Aceste bacterii ajuta pentru mai multe afectiuni la nivelul intestinului si sunt utilizate pentru prevenirea infectiilor intestinale la sugari.

O alternativă mai sănătoasă la zahărul normal

În concluzie, zahărul de cocos este unul dintre îndulcitorii de top, aflați la acest moment pe piață și, datorită calităților și proprietăților sale este recomandat de medici și nutriționiști pentru efectele sale pozitive. Zahărul de cocos este inclus în diete, în cantități mici  sau în regimuri alimentare specifice diferitelor boli. Acesta reprezintă o alternativă mult mai sănătoasă la zahărul de masă, normal, efectele benefice făcându-se simțite de la primele lingurițe folosite.

Schimbarea la față a Domnului, sărbătoarea care vestește apropierea toamnei. Tradiții și superstiții

Tartă cu smochine și brânză de capră