În ciuda restricțiilor impuse de autorități, care prevăd ca masca de protecție să fie purtată, inclusiv pe stradă sau în parcuri, autoritățile au venit cu precizări.

Concret, Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, adoptată luni, clarifică situațiile referitoare la purtarea măștii de protecție sanitară și în ce condiții poate fi îndepărtată pe stradă sau în alt spații publice deschise, dar numai în anumit condiții.

Mai exact, se arată în document, hotărârea clarifică situațiile în care masca de protecție sanitară poate fi îndepărtată, respectiv în spațiu deschis, pentru perioade scurte de timp și doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și pot respecta o distanță de cel puțin 2 metri față de alte persoane.

Nerespectarea distanței, după scoaterea măștii, atrage după sine amenzi usturătoare.

Hotărârea aprobată luni de Comitetul Național pentru Situații de Urgență prevede:

„În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”.

Cu alte cuvinte, dacă mănânci, bei un suc sau fumezi o țigară poți să îți scoți masca, dar la o distanță de cel puțin doi metri de persoana apropiată.

Atenție: Amenzi usturătoare

Amenda pentru lipsa măştii în locurile amintite este cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei şi este prevăzută în Legea 55/2020 privind starea de alertă, în vigoare din 18 mai.

Odată ce o persoană a fost sancţionată şi a intrat în posesia procesului-verbal de contravenţie, ea are 15 zile la dispoziţie pentru a plăti jumătate din amenda aplicată de poliţist. De altfel, agentul constatator va fi cel care va decide sancţiunea.

În funcţie de comportamentul respectivei persoane, agentul poate da şi avertisment, în conformitate cu prevederile OG 2/2001.

În schimb, dacă va face scandal şi nu va vrea să se legitimeze, spre exemplu, poliţistul va putea invoca circumstanţe agravante şi va putea aplica chiar maximul legal, respectiv suma de 2.500 de lei.

 


Nu te vede nimeni că nu porți mască? Mai gândește-te, amenda poate pica din cer

Masca, obligatorie în cel mai puțin așteptat loc. Nu te-ai aștepta să primești amendă aici!