Ce candidați ar putea să nu intre în cursa pentru prezidențiale. CCR decide sâmbătă

Mircea Geoană. Sursa foto: facebook

Curtea Constituională a României(CCR) anunţă că s-au depus contestaţii privind candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Iovanovici-Şoşoacă şi Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale. În vederea soluţionării acestora în termen legal, a fost stabilită o şedinţă de judecată pentru sambată.Cele două contestații ar fi fost depuse de persoane fizice, nu de alte partide sau organizații.

Curtea Constituțională. Sursa foto: facebook

CCR va face o nouă ședință

„Azi, 4 octombrie 2024, pe rolul CCR au fost inregistrate contestatii cu privire la candidaturi pentru functia de Președinte al României, respectiv Mircea Dan Geoană, Diana Iovanovici-Șoșoacă, Nicolae-Ionel Ciucă. În vederea soluționării acestora in termen legal, a fost stabilita o ședință de judecată pentru sâmbătă, 5 octombrie 2024. Ulterior ședinței, CCR va emite un comunicat de presă”, a informat Curtea.

Diana Șoșoacă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Legislația electorală prevede că toate contestațiile împotriva candidaturilor la alegerile prezidențiale sunt analizate de Curtea Constituțională.

Cine candidează la prezidențiale

Până acum și-au depus candidatura la prezidențiale Nicolae Ciucă (PNL), Elena Lasconi (USR), Kelemen Hunor (UDMR) George Simion (AUR), Mircea Geoană (independent), Diana Șoșoacă (AUR) și Cristian Diaconescu (independent).

Până când se depun candidaturile

Cel mai târziu la data de 5 octombrie, ora 24:00, se vor depune candidaturile la prezidenţiale; vor intra în cursa electorală reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, dar şi candidaţi independenţi.

În termen de 48 de ore de la înregistrarea candidaturilor, cel mai târziu la data de 9 octombrie, are loc aducerea la cunoştinţa publică a declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese ale candidaţilor.Pe 10 octombrie, candidaturile rămân definitive. Candidaturile şi semnele electorale definitive sunt aduse la cunoştinţa publică prin afişare pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, la sediile birourilor electorale constituite, precum şi prin intermediul mass-media, în ordinea în care au fost depuse.

În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor – 12 octombrie, are loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot.