Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ce candidat va arunca PSD în lupta pentru prezidențiale. Social-democrații n-au mai avut lider la Cotroceni după Ion Iliescu
Ce candidat va arunca PSD în lupta pentru prezidențiale. Social-democrații n-au mai avut lider la Cotroceni după Ion Iliescu

Ce candidat va arunca PSD în lupta pentru prezidențiale. Social-democrații n-au mai avut lider la Cotroceni după Ion Iliescu

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat modul în care va fi desemnat candidatul ce va intra în luptă la alegerile prezidențiale din anul 2024.

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD), a discutat despre omul pe care îl va propune formațiunea sa politică la alegerile prezidențiale din 2024. Deocamdată nu a fost stabilit un candidat, acesta urmând să primească „undă verde” după ce vor avea loc alegeri în cadrul partidului.

Marcel Ciolacu a explicat cum va fi desemnat candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2024

„În primul rând, nu este o prioritate, iar eu, ca preşedinte al partidului, am anunţat că s-a terminat cutuma prin care preşedintele partidului era de drept candidatul la prezidenţiale. Ne-am uitat puţin în trecut şi am văzut că acest lucru nu a funcţionat, nu a fost cea mai bună alegere şi cea mai bună abordare.

Mai mult, am anunţat pe toţi colegii mei că vom face o modificare la statutul partidului, vom face alegeri preliminare în interior, în fiecare filială judeţeană a partidului şi vom alege pe alte baze, în altă logică şi pe alte principii candidatul Partidului Social Democrat la alegerile prezidenţiale. Este o competiţie pentru toţi colegii care doresc să acceadă la a fi candidat din partea PSD. Mai mult, am lăsat o uşă deschisă şi eventualităţii să aducem un candidat apropiat PSD, dar care în acest moment nu este actor în prima scenă a partidului”, a afirmat Marcel Ciolacu la emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3.

„Colegii au fost de acord cu propunerea mea. Vom vedea în următoarea perioadă cum, când vom declanşa aceste alegeri preliminare. Dar prioritatea principală nu este aceasta”, a mai declarat președintele interimar al social-democraților.

Un lung șir de eșecuri la alegerile prezidențiale pentru PSD

PSD nu a mai câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000. Atunci când Ion Iliescu s-a reîntors la Cotroceni, după mandatele din 1990-1992 și 1996-2000. Fostul președinte și-a încheiat mandatul în 2004, atunci când i-a predat funcția lui Traian Băsescu. Candidații PSD au pierdut alegerile prezidențiale astfel. În 2004 – Adrian Năstase. În 2009, Mircea Geoană a fost învins de Traian Băsescu. În 2014, Victor Ponta a capotat în fața lui Klaus Iohannis, pentru ca actualul președinte să o învingă pe Viorica Dăncilă în 2019.

Publicat in categoriile: EVZ Special, Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: