Ce bugetari au sporuri de 85%: „Nu putem să le tratăm cu uşurinţă”

Sursa foto: Arhiva EVZ

Nivelul sporurilor la ora actuală reprezintă 13% din totalul cheltuielilor salariale, însă sunt categorii ocupaţionale pentru care acest nivel se ridică la 85%, ceea ce este foarte mult, a declarat, miercuri, ministrul Muncii Raluca Turcan.

"Per total cheltuieli salariale în momentul de faţă nivelul sporurilor reprezintă 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult, însă sunt categorii ocupaţionale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Rolul nostru ca Ministerul al Muncii este să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie.

Acolo sunt aceste sporuri de 85% şi de aceea vă spun că nu putem să le tratăm cu uşurinţă pentru că vorbim de fapt de fapt de sporuri care completează veniturile celor din sănătate care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei. Şi pentru asta ne trebuie foarte multă precauţie şi înţelepciune şi să găsim nişte instrumente cu adevărat echitabile care să stimuleze", a declarat Raluca Turcan, la Antena 3.

Întrebată dacă poate confirma că se lucrează la o nouă lege a salarizării, Turcan a răspuns: "Da. Lucrul acesta l-am afirmat încă de la începutul mandatului".

Ministrul Muncii a menţionat că o lege a salarizării ar putea fi realizată în două luni, iar apoi vor fi invitate ministerele de linie. Ulterior proiectul va fi trimis la Parlament şi legea ar putea fi finalizată în aproximativ un an.

Grile de salarizare

De asemenea, Turcan a susţinut că se intenţionează introducerea unei grile de salarizare pentru instituţii cu rol de reglementare precum Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energie (ANRE) sau Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"În primul rând să se aştepte la o perioadă de evaluare, o perioadă în care în care în spaţiul public să vorbim mai mult despre rolul instituţiilor publice şi cum putem să le aducem mai aproape de oameni şi, de asemenea, cum să le creştem performanţa. În niciun caz să nu considere că le poartă gând rău, ci ne gândim cu toţii cum am putea face ca cei care lucrează în sistemul bugetar să fie mai motivaţi să aducă instituţia mai aproape de oameni.

De aceea, în privinţa salarizării n-am susţinut o abordare din aceasta hei-rupistă, în care să spunem "tăiem sporurile, că nu sunt necesare". Ci dimpotrivă, o abordare temeinică în care fiecare spor este analizat, încercat să fie clasat în categoria pentru care a fost creat. Dacă sporul respectiv este necesar poate fi păstrat, poate fi păstrat într-o sumă mai mică sau dacă nu e necesar poate fi eliminat", a afirmat Raluca Turcan.