

În prim-plan apare un vaccin obţinut din celule de fetus avortat, aspect care i-a făct pe liderii bisericii australiene să se adreseze Guvernului.
Etica acestui vaccin pentru COVID-19 este pusă la îndoială. Contestatarii susţin pentru crearea leacului sunt utilizate celule de fetus avortat.
Astfel, ei au adresat Guvernului o scrisoare deschisă în care cer să se ia în considerare utilizarea unui vaccin alternativ destinat tuturor australienilor.
Prim-ministrul Scott Morrison anunţa săptămâna trecută că guvernul a ajuns la un acord pentru a achiziţiona un vaccin, testat de Oxford University şi compania de medicamente AstraZeneca.
Morrison se referea la achiziţionarea leacului pentru fabricare în Australia, dar numai dacă se dovedeşte că acesta este sigur şi eficient.
În acest context, arhiepiscopul anglican de Sydney, Glenn Davies, a declarat marţi că potenţialul vaccin ar putea fi „compromis moral”.
În sprijinul afirmaţiilor sale, Davies sublinia că pentru acest vaccin se utilizează linii de celule de făt uman avortat cu decenii în urmă.
„A folosi acel ţesut pentru ştiinţă este condamnabil”, a declarat dr. Davies pentru canalul naţional ABC, la care a completat că va aştepta un vaccin dintr-o altă sursă dacă primul provine de la Universitatea Oxford.
Mai departe, liderii catolici, anglicani şi greco-ortodocşi din Sydney i-au scris prim-ministrului Scott Morrison, îndemnându-l să reconsidere acordul cu AstraZeneca.
Şi Arhiepiscopul catolic de Sydney, Anthony Fisher, a scris pe Facebook că vaccinul ridică „întrebări etice importante”.
Spre deosebire de ceilalţi contestatari, el a completat că este important ca boala să fie învinsă.
Totuşi, Fisher a cerut Guvernului să caute un vaccin alternativ pentru ca australienii să aibă de ales.
Morrison este un creştin penticostal radical şi a spus într-o declaraţie pentru ABC că respectă preocupările exprimate de liderii religioşi.
„Guvernul investeşte în cercetare şi tehnologie care sperăm că vor produce o serie de vaccinuri potrivite pentru cât mai mulţi australieni posibil.
Multe vaccinuri în curs de dezvoltare nu conţin aceste linii celulare, inclusiv vaccinul candidat al Universităţii din Queensland pe care guvernul îl susţine deja cu 5 milioane de dolari”, a adăugat el.
La rândul său, Directorul medical adjunct al Australiei, Nick Coatsworth, a declarat că există reglementări etice puternice în ceea ce priveşte utilizarea de celule umane, în special de celule fetale.
Trebuie spus că oamenii de ştiinţă au folosit celule umane de la avorturi elective zeci de ani pentru a crea vaccinuri pentru boli precum rubeola şi varicela.
Cercetătorii de la Oxford utilizează o linie de celule renale numită HEK-293, derivată de la făt avortat.
sursa: Agerpres