,,Stade de Lyon” n-a fost plin aseară. Francezii au preferat un pahar de vin și televizorul comutat pe meciul de la Lille, unde „cocoșii” au întâlnit Elveția. Așa că vreo câteva mii de locuri goale au rămas în tribunele arenei care a costat 415 milioane de euro și a fost inaugurată la începutul anului.

Amintiri cu Adrian Ilie

Mi-era dor de Lyon și de „Stade de Gerland”, fosta casă a lui Olympique, stadionul pe care, la Coupe du Monde 1998, am învins Columbia cu 1-0, prin golul de generic tv al lui Adrian Ilie. Ne va purta și de această dată orașul fraților Lumiere, inventatorii cinematografului, noroc? Iordănescu începe cu Alibec titular, parcă ar fi dat cu zarul „Generalul” în materie de vârf de atac. În fața Franței a jucat cu Andone, cu Elveția l-a băgat pe Keșeru, a venit rândul lui Alibec. Interesantă tactică, nu-i așa?

Fanii noștri încearcă să facă față mareei roșii care e galeria albaneză, dar nu reușesc. La naiba, parcă nici pe „Stade de France”, în deschidere, n-a fost așa. Începem bine. Îi cumințim. Stanciu își încearcă șutul în minutul 3. Pasăm, nu cine știe ce, dar măcar ținem mingea. Albanezii joacă tare, strâng din dinți și din tibii cu gândul la meciurile cu Elveția și Franța pe care le-au pierdut nemeritat. Basha vede galben încă din minutul 6, apoi Berisha apără greu șutul lui Bogdan Stancu. Vârful albanez Sadiku e singur în jumătatea noastră, de parcă gașca a plecat în tabără și l-a uitat acasă. De Biasi, antrenorul italian al Albaniei, s-a perpelit dacă să înceapă cu el. Sadiku a ratat contra Elveției, mai ales, și Franței, cât pentru toată viața.

Doi berbeci: Chiricheș și Tătărușanu

Continuăm să pasăm, dar timpul trece și mare lucru nu reușim. Alibec face un raid printre fundașii albanezi, dar lobul e peste poartă. E trecut de jumătatea primei reprize, dar încă n-am intrat în careul lor. Băieți, ne trebuie victorie, n-ați aflat încă? Legăm maximum trei pase, a patra e aiurea sau direct la adversari. Care adversari încep să prindă curaj. Basha trage de la distanță, dar mai mult pentru încălzire, Tătărușanu culege ca atunci când se coc roșiile.

Memushaj jonglează cu apărarea noastră, Tătărușanu respinge în corner de la colțul scurt, se întâmplă ceva… Și se întâmplă. În minutul 43, mingea zboară la Sadiku, Chiricheș și Tătărușanu ies ca berbecii, nu și-au dat cap în cap, dar tot berbeci sunt, și vârful albanez marchează cu capul. Trebuia să vină și momentul lui Armando Sadiku, dar de ce să i-l facem cadou?

Iordănescu e când agitat, când privește în gol. La pauză, îl scoate pe Prepeliță și îl introduce pe Sânmărtean. Apoi, pe Alibec îl înlocuiește cu Torje, iar pe Popa cu Andone. Nu-i mai permite regulamentul, că ar mai fi continuat cu înlocuirile. Se uită când la iconițe, când la ceas. Visam la Anglia, la Germania, dar e minutul 70 și n-am avut nici o ocazie! Cu Albania… Încercăm poarta adversă cu șuturi anemice, iar Berisha nu are nicio emoție. Timpul se scur-ge și rămânem fără gol marcat din acțiune la acest turneu. Firesc, vine și eliminarea. „Tricolorii” termină pe locul al patrulea în grupa A și se pregătesc să revină în țară. În cealaltă partidă, Franța și Elveția au dat-o la pace (scor 0-0) și ambele echipe merg în „optimi”. Albanezii calculează și speră să ajungă și ei acolo. Echipa lui Anghel Iordănescu este cea de a doua națională care părăsește turneul final după Ucraina.

Lyon, orașul roșu

Albanezii au defilat pe străzile din Lyon dis de dimineață (foto). Cu mașini decapotabile și steagurile roș-negre fluturând, cu melodii de-ale lor, date la maximum în boxe, parcă mergeau la o nuntă de cocalari. Orașul superb din vestul Franței era colorat în roșu, de ziceai că e Tirana la vreo sărbătoare națională. Se aude că albanezii au cumpărat chiar biletele francezilor pe piața neagră, o piață prăbușită, din moment ce biletele se vindeau și cu un sfert din prețul oficial! Asta ca să-și mai recupereze bișnițarii din pagubă. Astfel încât, aseară, noul stadion al lui Olympique Lyon a fost dominat de fanii Albaniei. 

Te-ar putea interesa și: