Ce ar rămâne în urma unui război nuclear între Statele Unite și Rusia?

Ce ar rămâne în urma unui război nuclear între Statele Unite și Rusia?

În urmă cu câteva luni, cercetătorii de la Universitatea Rutgers, Universitatea din Colorado Boulder și Centrul Național de Cercetări Atmosferice au făcut o simulare pentru a vedea ce ar rămâne în urma unui război nuclear între Statele Unite și Rusia.

Un astfel de război ar arunca planeta într-o „iarnă nucleară”, cu nori de cenușă și vapori care ar acoperi planeta. Studiul, publicat în revista ştiinţifică Journal of Geophysical Research,  arată cum exploziile nucleare ar împrăştia în atmosferă aproximativ 147 de milioane de tone de particule de funingine care s-ar răspândi în toată stratosfera, băgând Pământul în întuneric.

Nu numai că exploziile, flăcările și expunerea la radiații vor ucide milioane de oameni în orașele vizate, dar „iarnă nucleară” rezultată - care ar putea dura mulți ani - ar schimba radical climatul Pământului, iar foametea ar amenința aproape 7 miliarde de oameni din întreaga lume.

Potrivit cercetătorilor, temperaturile ar scădea în medie cu 9 grade Celsius și ar fi nevoie de aproximativ trei ani pentru ca lumina de suprafață să revină la 40% din nivelul său înainte de atacuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 90 de milioane de victime directe ar rezulta în urma războiului

Cercetătorii de la Universitatea Princeton au creat o simulare pentru a vedea cât rău ar face un război nuclear între Statele Unite și Rusia pentru umanitate, iar imaginile sunt îngrozitoare. Echipa a folosit planurile proprii ale Pentagonului pentru a „evidenția consecințele catastrofale ale actualelor planuri de război nuclear ale Statelor Unite și Rusiei”.

Riscul războiului nuclear a crescut dramatic în ultimii doi ani deoarece Statele Unite și Rusia au abandonat tratatele de control al armelor nucleare de lungă durată și au început să dezvolte noi tipuri de arme nucleare, și a extins circumstanțele în care ar putea folosi arme nucleare.

Potrivit CNBC, Rusia desfășoară exerciții militare masive cu China, India și Pakistan, iar specialiștii spun că Moscova ar putea „trimite un mesaj puternic Occidentului”.  „Statele Unite și Rusia mențin aproximativ 1.800 din armele nucleare în faza de alertă ridicată - gata să fie lansate imediat în urma unui avertisment. Majoritatea sunt mult mai puternice decât bombele atomice aruncate asupra Japoniei în 1945". Video cu simularea puteţi urmări AICI.