Ce analize se fac gratuit

Aproximativ 200 de investigaţii de bază sunt decontate prin sistemul de asigurări. Nu sunt acoperite analize complicate pentru cancer ori cele hormonale.

În sistemul public de sănătate sunt decontate integral câteva sute de analize de care puteţi beneficia în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la specialist, în funcţie de afecţiune, bilet valabil 30 de zile de la eliberare.

Nu sunt decontate orice fel de investigaţii, ci doar cele uzuale iar în multe judeţe banii alocaţi se termină în primele zile din lună. Laboratoarele care fac analize gratuit sunt atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat.

213 analize decontate în 2010

"Am fost cu bilet de trimitere de la medicul de familie să le fac copiilor analizele necesare la început de an pentru grădiniţă. La exudatul faringian a trebuit să plătesc eu o parte din analiză, ca şi antibiogramele. În final, am mai scos din buzunar peste un milion de lei vechi", povesteşte o mămică care a ales să facă analizele la Institutul "Cantacuzino" din Bucureşti.

Casa de asigurări de sănătate decontează furnizorilor de servicii cu care se află în contract un număr de 213 investigaţii paraclinice (analize de laborator). "Dintre cele mai folosite sunt cele din sfera hematologie, biochimie (glicemie, colesterol, trigliceride, calciu, magneziu), imunologie, exudat faringian, analize de urină, examene din secreţii (coprocultura, Babeş-Papanicolau), examinări histopatologice sau radiologice (ecografii, radiografii, CT, RMN etc.)", spune Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Această listă se modifică de la an la an, însă numărul investigaţiilor rămâne acelaşi.

De exemplu, anul acesta au fost introduse câteva examene microscopice şi s-au scos examinările de spută, dar şi partea de fungi (ciuperci) la exudat faringian, Papanicolau etc.

Pentru a beneficia de analize compensate integral trebuie să mergeţi la laborator cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la specialist.

"Pacienţii trebuie să vină cu un bilet de trimitere de la un medic aflat în contract cu casa. La noi se efectuează întreaga gamă de analize disponibile la ora actuală de la hematologie, biochimie, imunologie, markeri (osoşi, tumorali, endocrini), analize de microbiologie până la analize de biologie moleculară, alergologie şi genetică", spune Claudia Nica, şef laborator Medlife Griviţa, din Bucureşti.

În Capitală sunt aproape 140 de furnizori de analize de laborator, fonduri mari având Gral Medical, Synevo, IDS Laboratories, Romar, Medlife.

Când trebuie să plătiţi

Dacă solicitaţi efectuarea altor analize decât cele decontate sau menţionate pe biletul de trimitere trebuie să le plătiţi.

"Contravaloarea serviciilor care nu se regăsesc în anexa şapte a normelor de aplicare a contractului-cadru sau a celor acordate la cererea asiguratului (acesta nu prezintă bilet de trimitere sau nu acceptă programare) se suportă de asiguraţi", spune Cristina Călinoiu.

În cazul în care laboratorul nu poate efectua toate analizele, anulează pe biletul de trimitere serviciile neefectuate, fiind interzisă înlocuirea sau adăugarea altora.

Unii medici susţin că ar mai trebui incluse şi alte investigaţii. "Există analize foarte importante nedecontate, cum ar fi markerii tumorali pentru sân şi prostată", spune Aurelia Constantin, medic internist la clinica Christian Sante. În aceeaşi situaţie sunt şi investigaţii hormonale mai complicate

PROCEDURI

Când e necesară trimitere de la specialist

Există situaţii în care numai un medic specialist poate da un bilet de trimitere pentru analize şi nu un medic de familie.

Aveţi mai jos lista investigaţiilor unde e necesară recomandarea specialiştilor:

  • INR (coagularea sângelui) trimiterea poate fi dată de internist, cardiolog, neurolog, nefrolog);
  • Factor reumatoid (internist, reumatolog);
  • Complement seric (internist, reumatolog, infecţionist);
  • TSH (tiroidă), Free T4 (tiroidă: endocrinolog, internist, cardiolog);
  • Imunoglobulina A, Imunoglobulina G, Imunoglobulina M (arată starea imunitară a oganismului: internist, reumatolog, dermatolog, alergolog, nefrolog, orelist);
  • Examinare bacteriologică, secreţie uretrală (dermatolog, urolog şi ginecolog), vaginală (ginecolog);
  • Gama GT (enzimă hepatică: internist, gastroenterolog, infecţionist; neurolog, psihiatru);
  • LDH (afectarea celulei hepatice: internist, gastroenterolog, infecţionist, cardiolog);
  • Exudat nazal (infecţionist, internist, orelist);
  • Examinare bacteriologică secreţie conjunctivală (oftalmolog, dermatolog, infecţionist, internist);
  • Examinare bacteriologică secreţie otică (orelist, infecţionist).