"Am vorbit la telefon.  Am spus că în relaţiile dintre state, oriunde în lume, pot să existe teme, aspecte, care la un moment dat, în anumite circumstanţe, pot să genereze anumite sensibilităţi", a declarat Lazăr Comănescu, duminică, la Digi 24. 

El a subliniat că nu a existat o convocare la Ministerul Afacerilor Externe a ambasadorului SUA pe acest subiect.

"Reacţia domnului ambasador Klemm, la Craiova, cred că a clarificat foarte bine lucrurile. Nu există pentru America, pentru domnia sa, decât două drapele, drapelul naţional al României şi drapelul Statelor Unite ale Americii. (…) Eu cred că, aşa cum a spus domnia sa, a fost un gest de politeţe, (…) a fost într-o situaţie în care avea să se manifeste cu acest gest de politeţe", a arătat Comănescu. 

Totodată, el consideră că, atunci când cunoşti istoria şi sensibilităţile unei ţări, ţii seamă de ele. "În condiţiile în care cunoşti foarte bine, am spus-o şi atunci, istoria, sensibilităţile, ţii seamă de ele. (…) Fiecare îşi asumă ceea ce face", a mai spus ministrul Afacerilor Externe, întrebat dacă el ar fi făcut gestul ambasadorului SUA. 

În luna septembrie, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a publicat pe Facebook o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA în România şi de alţi reprezentanţi locali, ţinând în mână steagul ţinutului secuiesc. 

"Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunităţii secuieşti, steag care a devenit şi simbolul lipsei de respect al autorităţilor faţă de comunitatea secuiască. Menţionez că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul", a scris primarul Antal Arpad pe Facebook

 

Te-ar putea interesa și: