”Pe la începutul anului 2005, la un post de televiziune, au fost redate câteva discuții dintre un personaj foarte controversat, care mai apare în presa cotidiană, dar și în opinia publică, și niște reporteri tineri, dornici să afle cât mai multe adevăruri. La un moment dat, o ziaristă îi pune o întrebare, din curiozitate și nu numai, dar cu importanță pentru privitori. Întrebarea era simplă și se dorea un răspuns pe cât mai complet: dacă își amintește ce s-a găsit în poșeta Elenei Ceaușescu, la Târgoviște, înainte de a fi împușcată? Omul nostru, cu calmul lui specific și o grimasă producătoare de vreun infarct, (…) a dat un răspuns scurt, milităresc: ”S-a găsit o iconiță, dar în timpul acela nu i-am dat atenție, întrucât eram prins cu alte treburi””, amintește colonelul în rezervă în cartea ”A fi sau a avea”.

În rândurile următoare, Adrian Eugen Cristea confirmă prezența iconiței și spune că obiectul religios se se afla cu un motiv în poșeta Elenei Ceaușescu.

”Existența ei nu a fost și nu este vreun secret de stat sau militar. Dar acest aspect, necunoscut de cei mulți până la răspunsul dat, deschide discuții. (…) De ce să nu admitem că, angajându-se în desfășurarea unei politici atee și având o situație materială deosebită, rezultată tocmai din susținerea unui regim, a preferat, ca atâția alții, acceptarea unei duplicități. Se mai știre că orice om care ajunge în situații deosebit de grele lasă la o parte orice ideologie și, atunci, face apel la credința în care s-a născut (…)”, explică Adrian Eugen Cristea.

Colonelul în rezervă Adrian Eugen Cristea a fost adjunctul Direcţiei de securitate şi gardă prezidenţială a lui Nicolae Ceauşescu. Prin prizma poziției sale, el a putut observa îndeaproape viața cuplului dictatorial, dar și a copiiilor acestora: Valentin, Nicu și Zoia. În cartea ”A fi sau a avea”, el descrie mai multe momente din viața Ceaușestilor, dar și tabieturile acestra din viața privată.