CCR: Senatul nu trebuia să-i valideze pe Bărbulescu, Lupaşcu şi Chiujdea la al doilea mandat în CSM: "Nimeni nu este mai presus de lege"

Senatul are îndatorirea constituţională de a valida magistraţii aleşi în CSM cu respectarea legii, mai puţin pe judecătorii Dan Lupaşcu şi Lidia Bărbulescu şi pe procurorul Dan Chiujdea, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru mandatele acestora, se arată în motivarea Curţii Constituţionale a României (CCR), referitoare la Consiliu.

CCR a publicat, astăzi, motivarea deciziei din 25 ianuarie, prin care Hotărârea 43/2010 a Senatului României, de validare a listei magistraţilor aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a fost declarată neconstituţională, în urma admiterii unei sesizări a PDL. În motivarea citată, judecătorii Curţii Constituţionale a României arată că, potrivit Legii fundamentale, „durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani”, iar prin Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, se prevede că „durata mandatului membrilor aleşi ai CSM este de 6 ani, fără posibilitatea reinvestirii.” CCR admite faptul că, în forma sa iniţială, legea nu prevedea această interdicţie, care a fost adăugată ulterior, în iulie 2005, dar arată că această modificare nu a influenţat în niciun fel desfăşurarea mandatelor în curs la data introducerii acestei interdicţii, prin urmare nu este o prevedere legală care să acţioneze retroactiv. „Curtea reţine că, prin instituirea acestei interdicţii nu sunt afectate drepturi ale membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, aleşi anterior intrării în vigoare a Legii nr.247/2005 şi care doresc să obţină un nou mandat. La data când au dobândit calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, aceştia aveau numai vocaţia de a fi aleşi pentru un nou mandat”, subliniază judecătorii CCR. În concluzie, arată CCR, hotărârea Senatului prin care s-a validat lista celor 11 magistraţi aleşi în CSM, dintre care trei – judecătorii Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea – se află la al doilea mandat, în ciuda faptului că legea le interzice acest lucru, reprezintă o încălcare a articolului 1, alineatul 5 din Constituţie potrivit căruia “în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. Judecătorii CCR întăresc această concluzie precizând că principiul supremaţiei Constituţiei şi principiul legalităţii fac parte din esenţa cerinţelor statului de drept, în sensul prevederii constituţionale conform căreia “nimeni nu este mai presus de lege”. „Având în vedere imperativul constituţional referitor la organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru cele trei demnităţi ce au atras viciul de neconstituţionalitate, Senatul are îndatorirea constituţională să procedeze la validarea celorlalţi membri aleşi cu respectarea legii”, spun judecătorii CCR. CCR a decis, pe 25 ianuarie, cu majoritate de voturi, că hotărârile Senatului privind validarea listei magistraţilor aleşi în CSM şi cea privind alegerea reprezentanţilor societăţii civile sunt neconstituţionale, după ce a admis sesizările făcute de PDL. Decizia CCR este definitivă şi obligatorie.