CCR s-a adresat Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia. MUTARE ISTORICĂ a judecătorilor Curţii. Răspunsuri pentru toate atacurile
Editura Evenimentul si Capital

CCR s-a adresat Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia. MUTARE ISTORICĂ a judecătorilor Curţii. Răspunsuri pentru toate atacurile

Autor: | | 7 Comentarii | 13297 Vizualizari

CCR reacționează în fața atacurilor la care au fost supuși judecătorii Curții, după decizia care a stabilit că președintele Klaus Iohannis trebuie să respecte Constituția și să o revoce pe Laura Codruța Kovesi. Plenul Curții Constituționale a hotărât să sesizeze Comisia de la Veneția în legătură cu atacurile virulente declanșate împotriva CCR. Fără precedent este faptul că președintele Valer Dorneanu este nevoit să transmită informații personale, legate de familia sa pentru a combate acuzațiile aduse, după decizia care impune revocarea șefei DNA.

Un comunicat fără precedent anunță că „Plenul Curții Constituționale a României (CCR), întrunit marți, a hotărât, cu unanimitate de voturi, în prezența tuturor membrilor săi, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și a Președintelui Conferinței Curților Constituționale Europene în legătură cu atacurile virulente declanșate împotriva Curții Constituționale”. CCR transmite că este vorba despre acțiuni „de natură să pună în pericol democrația, statul de drept și funcționarea justiției constituționale”.

Acuzațiile fac referire la „unii reprezentanți ai unor autorități publice, precum și ai unor partide parlamentare” care „au discreditat și delegitimat autoritatea acestei instituții fundamentale a statului - garantul supremației Constituției - fiind pusă sub semnul îndoielii obligativitatea deciziilor sale”. Judecătorii subliniază că sunt făcute „chiar îndemnuri adresate populației și Președintelui statului să nu respecte și să nu pună în aplicare Decizia Curții Constituționale nr.538 din data de 30 mai 2018, privind cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Ministrul Justiției, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, în principal, și între Guvernul României și Președintele României, în subsidiar, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului”.

Pe de altă parte, președintele CCR, Valer Dorneanu, a făcut precizări importante, menite să combată atacurile la adresa sa și a judecătorului Petre Lăzăroiu:

„Referitor la unele declarații prin care se susține că decizia menționată a Curții este neconstituțională și se propun diverse scenarii pentru neaplicarea ei, Președintele Curții Constituționale face următoarele precizări:

a) Potrivit prevederilor art.147 alin.(4) din Constituție, deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României și au putere numai pe viitor. Din acest text rezultă cu prisosință că obligația respectării întocmai a deciziilor Curții Constituționale este generală, vizând toate autoritățile publice, toate instituțiile publice, toți cetățenii și întreaga societate.

b) Cu privire la numirea domnului judecător Petre Lăzăroiu. Domnia sa a fost numit de Președintele României (atunci, domnul Traian Băsescu), în temeiul art.142 alin.(3) din Constituție și al art.68 alin.(3) din Legea nr.47/1992, pe o perioadă de 9 ani, care expiră în anul 2019. Anterior, domnul Petre Lăzăroiu a mai exercitat această funcție în perioada 16.09.2008 – 8.06.2010, pe un rest de mandat al fostului judecător Petre Ninosu, care decedase. Prevederile art.68 alin.(3) la care ne-am referit stabilesc că, în cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător este mai mică de 3 ani (cum este cazul în speță), acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani. Acest text este în vigoare și se bucură în continuare de prezumția de constituționalitate.

O prezumtivă (dar nerealistă) schimbare a statutului său n-ar putea avea consecințe decât pe viitor și n-ar afecta deciziile pronunțate anterior de Curte. De altfel, ceea ce este amuzant la actualii critici ai mandatului colegului meu este că, aceștia știau și atunci despre condițiile numirii (având în vedere responsabilitatea pe care o aveau), dar nici la acea data și nici ulterior, timp de 8 ani, n-au comentat sau contestat numirea.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate