Tribunalul București a dispus sesizarea Curții Constituționale a României (CCR) cu privire la constituționalitatea articolelor din Legea alegerilor pentru Parlamentului European, care obligă partidele să adune 200.000 de semnături și interzice unui cetățean să semneze mai mult de o listă.
Partidul Națiunea Română (PNR) a fost formațiunea politică ce a reclamat la Tribunal faptul că prevederea respectivă este neconstituțională și contravine dreptului de a alege și de a fi ales.
BEC a respins mai multe candidaturi la europarlamentare pe acest criteriu.
„Face ca accesul partidelor nou-infiintate la procesul democratic al alegerilor sa fie prohibit, creandu-se astfel calea unui tratament inegal, neconstitutional si nedemocratic de ingradire a dreptului de a alege si de a fi ales intr-o tara europeana”, se arată în plângere.
Autorii sesizării afirmă că România deține locul întâi în Europa, cu cel mai mare număr de susținători solicitat, la mare diferență față de următoarele state: Italia (30.000) și Ungaria (20.000).
Tribunalul București a hotărât că obligativitatea depunerii unei liste cu 200.000 de susținători nu vine în contradicție cu dreptul de a fi ales:
„Condiția legală nu are efectul golirii de conținut a dreptului de a fi ales, pentru că trăsătura esențială a oricărui mandat dobândit în urma exprimării prin sufragiu a voinței politice a electoratului o constituie reprezentativitatea sa.
Acest criteriu de preselectare a partidelor este unul obiectiv și rezonabil și arată, în același timp, preocuparea legiuitorului de a preveni exercitarea abuzivă a dreptului de a fi ales, pe de o parte, dar și de a asigura, pe de altă parte, accesul efectiv la exercițiul acestui drept partidelor care într-adevăr beneficiază de credibilitatea și susținerea electoratului, astfel încât să existe șanse reale de reprezentare a acestuia în forul legislativ european.”, se arată într-o decizie a Tribunalului București.
Tribunalul București a dispus, totuși, sesizarea CCR cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.16 alin.4 si art. 4 alin 1 din legea nr 33/2007 privind alegerile pentru Parlamentul European.