Reprezentații Curții Constituționale a României analizează astăzi legea care oferă medicilor posibilitatea de a ocupa funcții de conducere în spitalele publice până la vârsta de 70 de ani
Soarta medicilor din România este astăzi analizată de CCR. Discuțiile sunt purtate în urma unei sesizări din partea USR, dar și a Forței Dreptei legate de legea care le oferă medicilor cu vârste de până în 70 de ani să ocupe funcții de conducere în spitalele publice din țara noastră.
CCR decide soarta medicilor cu funcții de conducere
Concret, este vizată Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 150/2022 care modifică și completează Legea 95/2006 ce vizează reforma în Sănătate. De asemenea și a Legii 151/2010 care reglementează serviciile specializate integrate de sănătate, servicii sociale și educație. În acest este este cuprinsă sfera de măsuri adresate persoanelor cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum și din spectrul autist.
Totodată, legea vizează și aspecte legate de condițiile exercitării funcțiilor de conducere ale cadrelor medicale din spitalele publice.
În acest sens, reprezentanții USR, precum și cei ai Forței Dreptei au depus o sesizare la CCR. Semnatarii acesteia susțin că sunt încălcate în acest sens mai multe prevederi constituționale. Parlamentarii USR reclamă și încălcarea principiului de bicameralism.
Ce parte din lege a fost reclamată
"Concret, în timp ce la Senat dezbaterea s-a axat pe cadrul legal prin care să fie asigurat accesul nediscriminatoriu al pacienţilor cu autism la serviciile conexe actului medical, la Camera Deputaţilor dezbaterea s-a axat pe ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile sanitare. ", explică reprezentanții USR.
În același timp, USR susține că legea votată de PSD și PNL nu respectă nici principiul legalității.
"După cum se poate observa, amendamentele aduse de PSD şi PNL la Camera Deputaţilor nici măcar nu au legătură cu obiectul de reglementare al propunerii legislative", conform USR.
Parlamentarii USR afirmă și faptul că amendamentele aduse ordonanței de către PSD și PNL "nu au fost deloc justificate".
Ordonanța facilitează accesul nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical a copiilor și adulților cu probleme de sănătate mintală. Totodată, aceeași ordonanță permite profesorilor universitari, membrilor titulari și membrilor corespondenți ai Academiei de Științe Medicale precum și ai Academiei Române să ocupe funcții de conducere până la vârsta de 70 de ani în spitalele de stat, dar și în cadrul serviciilor publice de ambulanță din România.